Zanimivosti

Koliko bo dela prostih dni v letu 2016?

Koledar 2016
Koledar 2016

Leta 2016 bo več sreče s prazniki, skupaj pa bomo delali 2.016 ur oziroma 24 manj kot letos. V nadaljevanju smo vam pripravili seznam praznikov, delovnih dni in prostih dni ter število delovnih ur v letu 2016.

Koledar s prazniki delavcem letos ni bil naklonjen, saj jih je od 12 dela prostih precej precej padlo na vikend. Drugo leto bo znova bolje – gospodarstveniki se s tem najbrž ne bodo strinjali – saj na vikend pridejo le trije prazniki.

Z dopusti se ob koncu leta veliko ukvarjamo. Nekateri si z zadnjimi dnevi dopusta gradijo prostodnevne mostove med prazniki in vikendi. Nekateri pa morda bentijo, ker ne bodo mogli porabiti vsega letnega dopusta, češ da si ga ne morejo privoščiti, ker v kolektivu ni nikogar, ki bi jih nadomestil med odsotnostjo. Letos smo namreč imeli le šest pravih prostih dni, s pomočjo praznikov pa smo lahko sestavili štiri podaljšane vikende. Tisti, ki zato proti koncu leta radi pogledajo na koledar za prihodnje leto in iščejo praznične dni med tednom, torej od ponedeljka do petka, se jim zdaj gotovo svetijo oči.

Leta 2016 bo stanje namreč veliko boljše, saj bomo imeli 252 delovnih dni, pri kombiniranju dela prostih dni pa bo treba porabiti manj dopusta. Od dvanajstih dela prostih dni jih bo devet namreč resnično prostih, skupaj z velikonočnim ponedeljkom pa koledar prinaša kar sedem podaljšanih vikendov.

V primerjavi z letošnjim letom bodo zaposleni zaradi ugodnejšega razporeda tako imeli kar 24 delovnih ur oziroma tri dni več časa za domača opravila, družino, izlete, rekreacijo in še kaj. Prihodnje leto bo tudi priložnost za štiridnevni vikend, ne da bi vam bilo treba izkoristiti dopust. Dan reformacije 31. oktobra in dan spomina na mrtve 1. novembra sta namreč v ponedeljek in torek, prvi maj in božič pa tokrat padeta na nedeljo.

Pripravili smo vam seznam praznikov, delovnih dni in prostih dni ter število delovnih ur v letu 2016. Podjetnikom tabela lahko koristi pri mesečnem obračunavanju plač zaposlenih, kilometrin, prevoza na delu in načrtovanju dela.

Veliko dela prostih dni je za zaposlene ponavadi dobra novica. Manj dela prostih dni pa si želijo v gospodarstvu. Pri gospodarski zbornici (GZS) so tako ocenili, da je delovni 2. januar gospodarstvu prihranil 35 milijonov evrov. Podatki Statističnega urada za zadnjih nekaj let kažejo podobno številko. V povprečju namreč vsak delovni dan poveča ali pa zmanjša rast BDP-ja za 0,1 odstotne točke oziroma 35 milijonov evrov.

V Sloveniji imamo sicer 19 praznikov, vendar jih pet nikoli ne vpliva na delovni ritem, dva pa sta vedno na nedeljo. Ste vedeli, da smo letos dobili nov praznik, dan suverenosti? Z njim 25. oktobra obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje.

Morda je kdo ob podatku, da imamo 12 dela prostih dni, dvignil obrv in se vprašal, ali Slovenci sploh kaj delamo. Glede na podatke o številu prazničnih dni v evropskih državah Slovenci s svojimi prostimi dnevi ne odstopamo veliko od povprečja. V Avstriji imajo denimo 13 praznikov, ki so tudi dela prosti dnevi, v Italiji 12, na Madžarskem 11, v Nemčiji vsaj devet (posamezne zvezne dežele jih imajo tudi več) ter na Hrvaškem 14. Med bolj radodarnimi z dela prostimi dnevi so sicer na Cipru, v Grčiji in na Slovaškem, najmanj praznikov pa imajo na Nizezmskem, Irskem in Poljskem. Bolj kot prazniki Slovencem škodi skoraj deset dni bolniške, kolikor jih na leto v povprečju pridelamo na zaposlenega.

Dela prosti dnevi po Evropi

  • Toliko prazničnih oziroma prostih dni kot Slovenija, torej 12, ima še Italija.
  • V Evropski uniji jih imata več – po podatkih britanskega združenja sindikatov Trade Union Congress – le še Avstrija (13) ter Hrvaška in Malta (po 14).
  • Če k dela prostim dnevom prištejemo število dni (plačanega) letnega dopusta, sta na evropskem vrhu Malta (s 14 prazniki in 24 dnevi dopusta) in Avstrija (13 praznikov in 25 dni dopusta).
  • Slovenija je v zlati sredini s skupaj 32 dnevi (12 praznikov in 20 dni dopusta, ki so zakonski minimum).
  • Na dnu evropske lestvice so Britanci in Nizozemci (8 praznikov in 20 dni dopusta) in Romuni (7 praznikov in 21 dni dopusta).

Vir: finance.si

Komentiraj