Slovenija Zanimivosti

Uporabljajmo ribniške pletene košare

Pletene košare
Pletarska šola

Množična uporaba plastičnih vrečk je povzročila okoljske probleme velikih razsežnosti, ki se jih le malokdo zaveda. Na Zemlji vsako minuto porabimo milijon plastičnih vrečk, v Sloveniji letno povprečno porabimo okrog 200 do 300 vrečk na osebo.

Kar 98 odstotkov od proizvedenih vrečk nikoli ne dočaka recikliranja, zato se količina tako nadzorovano kot nenadzorovano odloženih vrečk nenehno povečuje.

Nujno je, da začnemo namesto plastičnih vrečk uporabljati takšne za večkratno uporabo, ki so naravi bolj prijazne. Uporabljamo lahko pletene košare, vrečke iz papirja, bombaža, jute, blaga, platna …

V zadnjem času se vse pogosteje srečujemo s plastičnimi vrečkami in njihovimi ostanki, ki so nenadzorovano odvrženi v naravnem okolju. Pogosto jih raznaša veter, vse polno jih je na bregovih vodotokov, najbolj neodgovorno pa je, da nekatera komunalna podjetja odpadke odmetavajo kar v morje. Ker so vrečke zelo lahke, največkrat ne potonejo, temveč “potujejo” prosto z morskimi tokovi, ki jih prenašajo po vsem svetu. Želve, ptiči in veliki sesalci, kot so delfini in kiti, jih večkrat zamenjajo za hrano, nakar zaradi zamašitve prebavnega sistema poginejo.

Slovenska vlada je sicer že lani sprejela spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s katero želi trajno zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk. V Sloveniji so  tako s 1. januarjem 2019 na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke ne glede na debelino njihove stene.

Iz vseh ukrepov so v skladu z evropsko direktivo izvzete zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana.

Prizadevajmo si za spremembo naših nakupnih navad in ponovno uporabljajmo naše domače pletene košare, kot so jih naše babice. Vsak posameznik je lahko za vzgled in vzor, le spodbujati se moramo med seboj. Bodimo podjetni ribničanje in znajmo ta naš produkt ponuditi tudi širše v svet, kot so to že počeli naši predniki. Z malo inovativnosti lahko izdelamo priročno zložljivo leseno košaro, nakupovalno torbo. Les je lep in prav gotovo je lahko tudi košara lep modni dodatek. Le upati si je potrebno. Pa še nekaj: ob redni uporabi pletene košare pri nakupovanju privarčujemo; v košaro gre namreč manj živil kot v veliko plastično vrečo, in s tem posledično manj potrošimo. Naj zgledi vlečejo.

Peter Lesar

Komentiraj