Zanimivosti

Med redkeje naseljenimi občinami so Loški potok, Osilnica in Kostel

Loški Potok

Loški Potok

Najredkeje naseljena občina je Občina Solčava s komaj petimi prebivalci na kvadratnem kilometru površine. Sledita ji občini Bovec s približno devetimi prebivalci in Jezersko s približno 10 prebivalci na kvadratni kilometer. Med redkeje naseljenimi so še občine Osilnica (11), Kostel (11), Luče (14), Loški potok (14) in Hodoš (17). Med statističnimi regijami pa je bila najredkeje naseljena notranjsko-kraška regija.

Sloveniji je prebivalstvo zgoščeno v urbanih središčih, prometno težje dostopna območja pa so redkeje poseljena. Med občinami so razlike v poselitvi zelo velike, saj so občine po površini in tudi po številu prebivalcev zelo različne. Po letošnjih podatkih Statističnega urada je najgosteje naseljena Občina Ljubljana, najredkeje pa Občina Solčava.

Najgosteje naseljena tudi v letošnjem letu ostaja Mestna občina Ljubljana, kjer na površini enega kvadratnega kilometra živi nekaj več kot 1000 prebivalcev. Ljubljana sodi v osrednjeslovensko statistično regijo, ki je tudi med regijami najgosteje naseljena.

Ljubljanski občini po gostoti poselitve sledita občini Maribor, kjer na kvadratnem kilometru živi nekaj manj kot 760 prebivalcev, in Izola z nekaj več kot 550 prebivalci na kvadratni kilometer. Med gosteje naseljenimi občinami so še Celje (512), Miklavž na Dravskem polju (501), Domžale (470), Trzin (447) in Šempeter-Vrtojba (426).

Vir: dolenjskilist.si in STA

Komentiraj