Sodražica Zanimivosti

Leseni gasilski dom v Zapotoku – redkost in ponos vasi

Leseni gasilski dom v Zapotoku
Leseni gasilski dom v Zapotoku

V kraju Zapotok, v občini Sodražica, so zelo ponosni na svoj leseni gasilski dom, narejen po vzoru njegovega predhodnika iz 19. stoletja. Stal je ob cesti Zapotok–Sinovica, na vrhu vasi, lučaj od tamkajšnjega pokopališča.

V tistem času je bil kar sodoben, s prostori, v katerih sta bila ročna brizgalna in osnovno gasilsko orodje. Uporabljali so ju za gašenje požarov, ki so tisto leto divjali v sosednih Gorenjih Lazih. Ker je bil dom tako ličen, so se okrog njega vaški fantje in dekleta pogosto zbirali na vajah, tudi ljubezni so se tam pletle.

Ko je bil pozneje zgrajen nov gasilski dom v spodnjem delu vasi, so na tega nekoliko pozabili, a je služil svojemu namenu, bil pa je simbol boja proti rdečemu petelinu. Da ga ne bi zob časa povsem načel, so ga gasilci in vaščani Vinic in Zapotoka pred leti po vzoru prejšnjega obnovili. V to so vložili več kot tisoč ur prostovoljnega dela. »O našem domu so pisali številni časopisi. Je ena redkih lesenih gasilskih stavb pri nas, ki je sicer prazna, a če bo treba, bo lahko spet služila svojemu namenu. Najpomembneje je, da ga imamo,« je zadovoljno dejala starejša vaščanka Zapotoka.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 18. aprila 2019, M.G.

Komentiraj