Slovenija Zanimivosti

Kralj rock’n’rolla Elvis Presley oživel v Ljubljani

Elvis Presley
Elvis Presley

Elvis Presley

Elvis Presley

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so pripravili nekaj milijonov dolarjev vredno razstavo različnih osebnih predmetov ameriške glasbene legende Elvisa Presleya. Zanjo so se v Sloveniji dogovarjali tri leta. Razstava njegovih osebnih predmetov Elvis Presley muzej bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču na ogled do nedelje 13.6.2010, vsak dan med 10. in 19. uro.

Potujoča razstava številnih Elvisovih osebnih predmetov je v sklopu evropske turneje že obiskala večja mesta v Nemčiji, Italiji in Švici ter povzročila evforijo med tamkajšnjimi Presleyevimi oboževalci. Elvisovo življenje oboževalcem približujejo razglednice, pisma, obleke, pohištvo, kitare, avtomobili, plakati, glasba in dokumentarci.

Od mikrofona do vojaške uniforme

Zbirka predmetov prikaže trenutke, ki so vplivali na glasbenikovo kariero. Razstavljena bosta mikrofon in kitara, na kateri je Presley leta 1954 posnel prvo uspešnico “That’s All Right Mama” pri založbi Sun Records. Razstavljena je tudi kitara s povratne turneje “Comeback Tour 68” in kitara Fender Stratocaster iz filma “Viva Las Vegas”, ki je bil posnet leta 1964. Poleg tega je na ogled tudi plošča “Mistery Train” iz leta 1953.

Presleyev vstop v ameriško vojsko zaznamuje razstavljena vojaška uniforma, na ogled je celo njegov kimono za karate.

Na ogled tudi Elvisov Cadillac

Prikazane so tudi Presleyeve strasti do blišča. Obiskovalci lahko poglede pasejo na “kraljevem” Cadillacu s 14 karatnim zlatim ključem in občudujejo fotografije njegove posesti Graceland, vključno s fotografijami zasebnega letala, ki je po Elvisovem okusu opremljen v čistem zlatu.

Elvis – življenje in smrt legende

Elvis Presley, poznejša ikona rokenrola, se je rodil 8. januarja 1935 mami Gladys in očetu Vernonu v mestecu Tupelo, iz katerega se je v najstniških letih preselil v Memphis. Svojo kariero je začel kot voznik v podjetju Crown electric in v prostem času sanjal o tem, da bi postal pevska zvezda. Njegova glasbena kariera se je začela v legendarnem studiu Sun Records, kjer je leta 1954 posnel svojo prvo veliko uspešnico That’s All Right Mama. Posvetil jo je svoji mami, ki jo je imel neizmerno rad in na katero je bil močno navezan.

Elvisova pot se je zatem strmo vzpenjala. Posnel je številne uspešnice, ki so dobesedno obnorele Ameriko in ves svet, njegova priljubljenost pa je iz dneva v dan naraščala. Kmalu so sledila številna povabila filmskih hiš in Elvis je zaplaval tudi v vode hollywoodskega filmskega sveta ter nastopil v kar 33 uspešnih filmih. Po nekajletnem premoru in odsotnosti z odrskih desk ter po poroki s Priscillo – rodila se jima je hčerka Lisa Marie Presley – se je leta 1968 vrnil v velikem slogu z legendarno turnejo Combeack Special in znova dobesedno obnorel Ameriko.

Tako velika priljubljenost in medijska slava pa sta načeli tudi Elvisa samega. Ob velikih naporih se je tolažil z alkoholom in omamnimi substancami, kar se je stopnjevalo vse do njegove smrti 16. avgusta 1977, po kateri se je Elvis za vedno zapisal v zgodovino. Za seboj je pustil pečat in o njem še vedno krožijo različne zgodbe, tudi ta, da je Elvis še vedno živ!

Vir: siol.net in rtvslo.si

Komentiraj