Zanimivosti

Kje traktorje največkrat ulovijo policisti?

Traktor (slika je simbolna).
Traktor (slika je simbolna).
Voznike traktorjev policija najpogosteje obravnava zaradi vožnje pod vplivom alkohola, neustrezne opreme, nepravilnega prevoza oseb.

Traktor (slika je simbolna).

Traktor (slika je simbolna).

Zaradi različnih kmetijskih opravil v naravnem okolju v spomladanskem času je v cestnem prometu in drugod večje število voznikov traktorjev. Ti so pogosto udeleženi v prometnih nesrečah, pravijo na policiji.

Voznike traktorjev v cestnem prometu policija obravnava kot udeležence ali celo povzročitelje prometnih nesreč zaradi različnih vzrokov, kot so na primer vožnja pod vplivom alkohola, neustrezna oprema traktorja in priklopnika in nepravilni prevoz oseb.

Prevažanje oseb na priključkih ni dovoljeno

Traktoriste zato pozivajo k upoštevanju cestnoprometnih predpisov. Prav tako naj traktor vozi voznik, ki ima veljavno vozniško dovoljenje kategorije F, je usposobljen za delo s traktorjem in traktorskimi priključki ter ni pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil.

Traktor mora biti registriran in tehnično brezhiben, prevaža pa naj le toliko oseb, kolikor je sedežev. Na traktorskih priključkih oseb ni dovoljeno prevažati. Na priklopnem vozilu, na primer na prikolici, se medtem sme prevažati do pet oseb, potrebnih za nalaganje in razlaganje tovora, če sedijo na podu priklopnega vozila znotraj stranic. V nobenem primeru se osebe ne smejo voziti na tovoru, opozarjajo pri policiji.

Vozniki traktorjev morajo prav tako hitrost vožnje vedno prilagoditi stanju in razmeram na cesti, po kateri vozijo, ter lastnostim in stanju priklopnega vozila ali priključka in tovora na njem ali v njem.

Očistite kolesa

Pri vožnji z neutrjenih površin na cesto je treba kolesa vedno očistiti, da zemlja ali blato ne padata na cesto. Onesnaženo cesto je treba nemudoma očistiti. Če tega ne stori ali ne more storiti onesnaževalec sam, cesto na njegove stroške očisti redni vzdrževalec ceste.

Tovor tudi ne sme predstavljati nevarnosti ali ovire za druge udeležence v prometu, povzročati škode na cesti in objektih, onesnaževati okolja, zmanjševati stabilnosti vozila, povzročati hrupa nad dovoljenim, zmanjševati preglednosti vozniku, zakrivati naprav vozila in se razsipati ali padati z vozila, še opozarja policija.

Vir: agrobiznis.si

Komentiraj