Zanimivosti

Kako pravilno izvajati oranje kmetijskih površin ob javnih cestah

Oranje kmetijskih površin
Oranje kmetijskih površin

V spomladanskih mesecih se pričnejo tudi opravila na njivah in poljih. Ker je ribniška inšpekcijska služba v lanskem letu prejela kar nekaj prijav v zvezi z nepravilnim oranjem, vam v nadaljevanju, z namenom preventivnega ukrepanja, predstavljamo kršitve zakonskih določb, posledice takega ravnanja in pravilen pristop k temu opravilu.

Oranje kmetijskih površin

Oranje kmetijskih površin

Zakon o cestah (ZCes-1, Ur. l. RS št. 109/10, 48/12, 36/14) v 4. točki drugega odstavka 5. člena določa: »Prepovedano je orati na razdalji manj kot 4 metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot  meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto.« Kršitev zgornjega člena pomeni prekršek, ki je sankcioniran v 7. odstavku 5. člena ZCes-1 (posameznik se kaznuje z globo 1000 €) in 8. odstavku  5. člena ZCes-1 (pravna oseba se kaznuje z globo 4000 € in odgovorna oseba z globo 1000 €).

Več v pdf dokumentu priponka_pdf ORANJE OB OBČINSKI CESTI-1

13 komentarjev

 • Najprej naj občina odkupi zemljišča in izplača odškodnino za uporabo privat zemljišč, kjer potekajo občinske ceste za xx let.

 • Spet en butast Slovenski zakon.” Ceste se zaradi tega posedajo” -pa kaj se delate norca !!! “Traktorji obračajo na cestnem svetu”- kaj pa če orjem stran od ceste ? Občinski redar naj raje najde ljudi.kateri iz automobilov odmetavajo pločevinke od piva in drugo nesnago, ljudi kateri pridelujejo hrano pa pustite na miru. Drugače pa CSD V VSAKO VAS PA TROŠI.

 • Zanimive bi bile vaše reakcije, če bi vam nekdo do vašega tlakovanega dvorišča zoral. Ker pa gre za občinske ceste pa se lahko počne kar se komu zahoče. Dajte imet enaka merila kadar gre za občinsko in privat lastnino.

 • Luka a imaš podatek koliko kvadratnih kilometrov občinskih cest je dejansko še v zasebni lasti? Najprej naj to pošteno plačajo potem pa naj si lastijo in diktirajo razne uredbe.

 • Peter , nimam takih podatkov in se strinjam, da je potrebno zadevo zemljiškoknjižno uredit, vendar je bil moj namen pisanja opozoriti na dvoličnost glede lastnine, če je moje je sveto, če je pa občinsko pa je vse dovoljeno.

 • Dragi razpravljalci, da ne bo pomote imate eni in drugi prav vendar:
  – če nekdo orje do ceste in še čez bankino – in ga ustavi šele asfalt ( pa tudi ta ne ) potem to sigurno ni v redu. Enako velja za tiste, ki s traktorji ob oranju na cesto navlečejo zemljo in jo tam tudi pustijo – takšnega ” bedaka je potrebno orng štrafat” !!!
  – ča pa nekdo orje do cca 1m od bankine in za seboj vse počisti potem ne vem zakaj bi delali cirkus in bi jih inšpektor lovil ???
  Upam da bo imel inšpektor toliko razuma in pragmatičnosti v svoji glavi, da bo znal presoditi koga je treba oglobit !!!

Komentiraj