Zanimivosti

Dan mučenikov: Slovenski moški z življenjem manj zadovoljni kot ženske

Moški
Moški

Dan mučencev ima korenine v krščanskem izročilu, po tradiciji pa naj bi moški na ta dan prejeli simbolično darilo v obliki suhih sliv, trnja in klobase. Po legendi se je v 4. stoletju 40 vojakov elitne legije uprlo ukazu, da se odpovejo krščanstvu. Vrgli so jih v ledeno mrzel ribnik, kjer so tragično preminuli.

Dan mučencev, 10. marec, so si moški izbrali za svoj dan kot šaljivo protiutež mednarodnemu dnevu žensk, 8. marcu. V Sloveniji je višje in visoko izobraženih manj moških kot žensk, a v povprečju zaslužijo na mesec približno 90 evrov več kot ženske. Povprečno so tri leta mlajši od žensk, a s svojim življenjem na splošno manj zadovoljni kot ženske.

Najbolj priljubljeno fantovsko ime je Luka, med odraslimi in starejšimi pa je še vedno najpogostejše ime Franc, je navedel državni statistični urad.

Povprečna starost moških sredi leta 2015 je bila 41,1 leta, kar je tri leta manj od povprečne starosti žensk.

Stopnja registrirane brezposelnosti je med moškimi v zadnjih 15 letih nižja kot med ženskami, vendar se razlika zmanjšuje. V letu 2015 je bila za moške 11,1-odstotna, kar je približno 2,5 odstotne točke manj kot za ženske.

Moški se upokojijo dve leti kasneje kot ženske. Njihova pokojnina je višja, a povprečno umrejo prej in tako tudi pokojnino prejemajo manj časa.

Deček, rojen v Sloveniji v letu 2014, lahko ob nespremenjenih razmerah umrljivosti pričakuje 78 let življenja, kar je v primerjavi z deklico šest let manj.

Najpogostejši vzrok smrti v lanskem letu je bil pri moških pljučni rak, pri ženskah pa odpoved srca.

Povprečen moški v višino meri 178 centimetrov, njegova povprečna teža pa je 85 kilogramov. Medtem ko je normalno hranjenih polovica žensk, je med moškimi takšnih le 36 odstotkov. Kar 43 odstotkov moških je čezmerno hranjenih in petina je debelih, medtem ko je med ženskami čezmerno hranjenih 30 in debelih 17 odstotkov. Kadi več moških kot žensk.

Vir: 24ur.com

Komentiraj