Velike Lašče

V vasi Gradež nad Turjakom si lahko ogledate jaslice z vsega sveta

Jaslice na Gradežu 2016
Jaslice na Gradežu 2016

Gradež – V vasi Gradež nad Turjakom so pravi zanesenjaki vaščani, člani Društva za ohranjanje kulturne dediščine. Skupaj z gostujočimi izdelovalci in lastniki zelo starih jaslic so letos že osmič postavili razstavo jaslic iz različnih materialov v skritih kotičkih vasi.

Jaslice je razstavilo 35 posameznikov ali skupin (vrtec, župnije, družine), od drugod (Ljubljana, Ribnica, Kočevje, Grosuplje, Litija, Šentlovrenc, Kranj, Bled, Vitovlje, Ormož, Škocjan, Turjak, Domžale, Sp. Pirniče, Dol pri Ljubljani in 23 posameznikov ali družin iz vasi Gradež. Razstavljene so jaslice iz Kostarike, Mehike, Aljaske, Peruja, Kenije, Nemčije Švedske, Poljske. To so jaslice, ki jih ljudje kupijo v tujih krajih, ko so na dopustu in jih pričnejo zbirati. Jaslic je že 223. Vidimo miniaturne, v naravni velikosti ali pa celo zelo velike. Izdelane so iz naravnega materiala kot npr. iz papirja, lesa, gline, kovine, ličkanja, testa, kamna, iz koruznih storžkov, iz blaga, iz umetnega materiala kot je stiropor, 3-D disk. Jaslice so tudi narisane, so naštikane na prt ali pa so skvačkane.

Predstavljene so kot instalacije in so žive jaslice iz skavtskega stega Škocjan-Turjak1. Nekaj jih je starih okoli 100 let, najstarejše so preko 150 let, nekaj pa je starih le nekaj dni.

Postavljene so v sušilnici sadja, v kapelicah, pod kozolcem, v kleti stare gostilne, na prostem, v duplinah dreves, v jamah, v okenskih nišah, v jajcu, v matici. Vsa mesta označujejo bakle.

Ogled obogatijo domači vodiči in ob nedeljah pa tudi razne pevske skupine: Mešani pevski zbor iz Zaplane, Župnijski pevski zbor Škocjan, Otroški pevski zbor Škocjančki iz župnije Škocjan, Pevska skupina Rž iz Loke pri Mengšu, Pevska skupina Borovničke iz Iga, Mladinski pevski zbor župnije Ljubljana – Kodeljevo, Pevska skupina Alegrija.

Razstavljene jaslice je možno videti do 10. janurja 2016.
Vir: lokalno.si

Komentiraj