Velike Lašče

Pri Velikih Laščah je medved v nogo ugriznil 45-letnega moškega

Medved

Medved

Velike Lašče – Nedeljskemu napadu medveda (10.4.2011) na vaščana Hrustovega je botroval splet nerodnih okoliščin, je pojasnil Marko Jonozovič z Zavoda za gozdove Slovenije.

Moški je med gobarjenjem medvedu praktično stopil na glavo, medved pa je planil pokonci. Gre sicer za neagresivnega medveda, kljub temu pa na zavodu priporočajo previdnost pri zahajanju v naravo.

Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da je medved moškega le lažje poškodoval, saj ga je ugriznil v nogo. Kot so še zapisali, bo policija o dogodku obvestila pristojno tožilstvo in Veterinarsko upravo RS. Na zavodu za gozdove natančnih informacij o zdravstvenem stanju moškega nimajo, naj bi pa ostal na bolnišničnem zdravljenju v Ljubljani.

Šlo je za naključno srečanje

Marko Jonozovič, sicer vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo na Zavodu za gozdove Slovenije in tudi koordinator intervencijske skupine za težave z velikimi zvermi, je povedal, da je pri nedeljskem napadu šlo “res za čisto naključje”. Kot je pojasnil, je moški v gozdu iskal gobe, ki že rastejo v tem času – t. i. smrčke, in pri tem stopil v gosto podrastje. “Medvedu je praktično stopil na glavo. Medved je bil pa tam na dnevnem ležišču in ko je planil pokonci, je planil direktno na človeka,” je pojasnil.

Medved ni kazal znakov agresivnega obnašanja

Po njegovih besedah niti ni mogoče reči, da bi šlo za neprevidnost ali neprimerno ravnanje moškega. “Enostavno splet nerodnih okoliščin,” je dejal Jonozovič in pojasnil, da tudi sicer medved ni kazal nikakršnih znakov agresivnega obnašanja. Nekaj povsem drugega bi bilo, če bi bil agresiven, denimo da bi ves teden hodil po naseljih, dvoriščih, silil v ljudi in brskal po smetnjakih.

Večina medvedov s spanjem že zaključila

Ker pa ta medved ni bil “problematičen”, so se na zavodu odločili, da bodo za zdaj zgolj spremljali situacijo. Po njihovih ocenah gre za mlajšega, srednje velikega medveda. Tudi zaradi toplejšega vremena je v zadnjih dneh po besedah Jonozoviča večina medvedov že zunaj. “Le nekatere medvedke, ki so letos pozimi polegle mladiče, so še v brlogih, nekatere pa so tudi že zunaj,” je pojasnil.

Ob tem v zavodu svetujejo, naj bodo ljudje previdni pri zahajanju v naravo, zlasti pri medvedkah z mladiči. Tisti, ki zahajajo v gozd, naj ravnajo “naravi prijazno” – sicer naj dajo vedeti, da so tam, vendar pa naj ne vpijejo in naj ne nosijo s seboj radia. Prav tako naj po morebitnih piknikih pospravijo smeti za seboj, psi pa naj bodo na povodcih, svetuje Jonozovič. Glede območja občine Velike Lašče je sicer še pojasnil, da gre za nekakšno vozlišče med notranjskimi in kočevskimi gozdovi, kjer so medvedi stalni

VIDEO:

Vir: siol.net in 24ur.com

Komentiraj