Velike Lašče

Prestolnica medveda

Velike Lašče – S fotografskim natečajem se je začel projekt Medved naš vsakdanji. Z njim bi radi širšo javnost opozorili in jo bolj seznanili z območjem od Turjaka do Kolpe, kjer domuje rjavi medved.

medved

medved – slika je simbolna

Vrhunec bo mednarodna konferenca Evropska prestolnica rjavega medveda septembra v Ribnici. »Smo evropska prestolnica medvedov,« je dejala Metka Starič iz zavoda Parnas, ki mu je skupaj s štirimi partnerji, Zavodom za ekologijo 2001, Fotografskim društvom Grča, Rokodelskim centrom Ribnica in društvom Ekologi brez meja, uspelo na Leaderjevem razpisu pridobiti denar za projekt, vreden 57.000 evrov. Medved je eden od simbolov območja od Turjaka do Kolpe. To pa še ni razumljeno kot prednost, čeprav bi morali imeti prebivalci zaradi sobivanja z medvedom po mnenju Staričeve boljše pogoje za življenje.

Pripravili bodo fotografsko razstavo, ki bo gostovala v Kočevju, v Cerknici in v Ribnici ter na Trubarjevi domačiji in na Hribu v Loškem Potoku, ukvarjajo pa se tudi z zamislijo o spominku na temo rjavega medveda. V načrtu imajo še fotografski naravoslovni delavnici, predstavitev dokumentarnega filma in ogled dobre prakse na strokovnih ekskurzijah. Na dveh tematskih večerih pa bodo opazovali medveda kot ekoturistično ponudbo.

Vir: delo.si, Simona Fajfar

Komentiraj