Velike Lašče

Odstrelili medveda, ki mu je moški pred tednom dni stopil na glavo

Velike Lašče – Člani Lovske družine Velike Lašče so uspešno zaključili iskalno akcijo za medvedom, ki je v Velikih Laščah napadel moškega. Lovci so žival izsledili 400 metrov od kraja napada in jo odstrelili. Šlo je za mlajšega medveda, težkega približno 80 kilogramov.

Spomnimo, Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala izredno dovoljenje za odstrel po incidentu prejšnjo nedeljo, ko je omenjeni medved napadel 45-letnega moškega. Za izdajo dovoljenja so se odločili na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in dejstva, da se je medved po napadu še dvakrat pojavil v bližini naselja.

Starešina omenjene lovske družine Viktor Čeč je pojasnil, da so lovci odstrel opravili v skladu z omenjeno odločbo. Po njegovih besedah gre za triletnega, 80 kilogramov težkega medveda. Nanj je na različnih krajih čakalo več lovcev, ob 20.25 pa so ga odstrelili, in sicer z lovske preže na travniku blizu vasi.

Čeč na podlagi opisov medveda sklepa, da je pravi. “Medved je odstreljen, tako da mislim, da ne bo več težav, vsaj s tem medvedom ne,” je še povedal.

Vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo na Zavodu za gozdove Slovenije ter koordinator intervencijske skupine za težave z velikimi zvermi Marko Jonozovič je sicer v ponedeljek za STA pojasnil, da je napadu medveda botroval splet nerodnih okoliščin. Domačin iz Hrustovega je namreč med gobarjenjem pohodil medveda, ki je ležal na svojem dnevnem ležišču.

Dovoljenju za odstrel so med drugim nasprotovali v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije in v stranki SMS – Zeleni Evrope.

Vir: dnevnik.si

Komentiraj