Velike Lašče

Odprtje novega parkirišča in blagoslov križa v Velikih Laščah

Blagoslov križa v Velikih Laščah
Blagoslov križa v Velikih Laščah

V spomin na evharistični kongres v Celju so v petek, 12.6.2010 v Velikih Laščah nad tamkajšnjim pokopališčem, ob robu novega parkirišča, ki so ga uradno odprli, ponovno postavili veliki križ. Blagoslovil ga je znani slovenski misijonar na Magadaskarju in častni občan Velikih Lašč Pedro Opeka.

Blagoslov križa v Velikih Laščah

Blagoslov križa v Velikih Laščah

Prvotno je bil postavljen leta 1936, pred evharističnim kongresom v Ljubljani, ki je potekal od 27. od 29. junija. Povojna oblast ga je odstranila leta 1946. Pred časom so krajani Velikih Lašč združili moči in na zemljišču , ki ga je občina odkupila od domače župnije vrnili ta krščanski simbol.

Kot je dejal veliko laški župan Anton Zakrajšek bodo v okviru naložbe v parkirišča kmalu zraven zgradili še avtobusno postajališče. Večkrat se je namreč zgodilo, da avtobus iz smeri Kočevja zaradi gneče ni mogel ustaviti na sedanjem postajališču pod občino.

Križ in parkirišče sta Zakrajšek in Opeka simbolično predala na uporabo tako, da sta na mestu ob križu , kjer je nekoč stala hruška, zasadila slovenski simbol prijateljstva-lipo. Skupaj naj opominjata na preteklo razklanost slovenskega naroda, ki naj se nikoli več ne ponovi.

ZVOK: Anton Zakrajšek

Vir: radiokrka.com

Komentiraj