Velike Lašče

Na gradu Turjak so prepevali kvarteti in kvinteti

Skupina štirih sester Trobec Žagar

Skupina štirih sester Trobec Žagar

Viteška dvorana na Gradu Turjak je v soboto zvečer, 8.5.2010 gostila lepo število obiskovalcev, ki so z zanimanjem poslušali izbrane skladbe sodelujočih glasbenih skupin na 3. Večer kvartetov in kvintetov Turjak 2010.

V tekmovalnem delu se je predstavilo sedem kvartetov in trije kvinteti, vsak s po dvema skladbama. Pet zasedb se je na Gradu Turjak predstavilo prvič. S pesmijo prežet večer je odprl Grom kvartet iz Ljubljane, ki deluje šele od letošnjega februarja, Kvintet Pet za pet ima v svojih vrstah med drugim priljubljenega pevca Aleša Hadalina, predstavil se je tudi Kvartet Zvon, ki je tudi glavni organizator srečanja pevcev na Turjaku, že polnih dvajset let na glasbenih odrih nastopa Kvartet Povž iz Bohinja, podobne starosti je zasedba Kvintet KD dr. France Prešeren iz Žirovnice, le nekaj dni pred tekmovanjem je sodelovanje odpovedal MF Quartet, namesto njega pa je vskočil Kvartet Planika, prijetna popestritev v množici moških glasov je bila Skupina sester Trobec Žagar, poslušalci še niso pozabili prvega zmagovalca Večera kvartetov pred tremi leti Tria Quartet iz Škofje Loke, ki je tudi tokrat požel veliko navdušenja.

Naporen konec tedna je čakal Kvartet Krehovci s Sovodnja, saj so imeli za sobotnim koncertom na Turjaku, v nedeljo po maši v cerkvi svetega Pavla v Stari Oselici samostojni koncert. Večer, ki ga je povezoval Igor Ahačevčič pa je sklenil Kvintet Spomin.

Medtem, ko je strokovna komisija v postavi Tomaž Tozon, Tatjana Devjak in Saša Pivk Avsec sprejemala odločitev o najboljšem kvartetu in najboljšem kvintetu večera, so se občinstvu predstavili učenci Glasbene šole Ribnica.

Komisija je bila postavljena pred težko odločitev, saj sta iz množice nastopajočih izstopala dva kvarteta, ki bi si oba zaslužila prvo nagrado. A ker navodila narekujejo, da se na tekmovanju posebej podeli nagrada za najboljši kvartet in posebej za najboljši kvintet, sta dobitnika letošnjih nagrad: Skupina štirih sester Trobec Žagar iz Ljubljane, ki jo vodi Tamara Avsenik in Kvintet Spomin iz Ljubljane, ki ga vodi Franci Končan.

Bil je prijeten glasbeni večer, ki so ga ob zaključku uradnega dela popestrili še člani zasedbe Nkol ne Štima, na stenah Viteške dvorane pa je bila na ogled tudi razstava Slikarske sekcije Velike Lašče in Škofljica.

Vir: radio1.si

Komentiraj