Utrip časa

Zaželimo letos srečo, zdravje z voščilnico

Voščilnica
Voščilnica

Vsako leto nas pred prazniki čaka prijetno, a včasih precej zamudno opravilo – pisanje voščilnic. Dejstvo je, da si je potrebno vzeti dovolj časa in poskrbeti, da v njih pustimo osebno noto. Če tega ne zmoremo, potem jih raje ne pošiljajmo.

Voščilnica

Voščilnica

Božično novoletne praznike si danes težko predstavljamo brez voščilnic, a vendar so prav božične voščilnice najmlajša stvar, povezana z božičem. Poštarji bodo imeli v teh dneh še vedno močno povečan obseg dela, a klasične voščilnice vse bolj izpodrivajo elektronske. Nekateri pa so pri voščilih vse bolj izvirni …

Prihod novega leta tako kot tudi vse druge prelomne dogodke in praznike v letu že od nekdaj spremljajo želje za zdravje, dobro letino, srečo. Nekdaj so jih od hiše do hiše nosili koledniki, v prvi polovici 19. stoletja pa so se pojavile tiskane voščilnice.

»Navada, da si ljudje voščijo pisno, je stara kakšnih sto sedemdeset let in ne več. V dvajsetih letih 19. stoletja so se pojavile prve tiskane voščilnice, ki so jih najprej prodajali v dobrodelne namene. Svoje predhodnice so imele v voščilnicah, ki so jih od 15. stoletja dalje z roko pisale in risale redovnice, zlasti svojim dobrotnikom. Prava domovina novoletnih voščilnic naj bi bila stara Avstrija. Ker smo bili Slovenci tedaj v avstro-ogrski monarhiji, spadamo med prve narode na svetu, ki so si pošiljali novoletne voščilnice in sploh razglednice,« je v svoji Veliki knjigi o praznikih zapisal etnolog Damjan J. Ovsec. In še: »Pošiljanje voščilnic se je razširilo hkrati z razvojem tiska. Zelo pogosti motivi, ki se pojavljajo na božičnih in novoletnih voščilnicah, so zvonovi, smrečica, angelci, ptički, motivi s snegom in Kristusovo rojstvo. Veseli prizori prikazujejo nazdravljanje v čast novemu letu, uro s kazalci, obr­njenimi na polnoč, pa nagajivo sonce, luno in podobno. Pogosti motivi na božičnih in novoletnih voščilnicah so še podkev, dimnikar, palčki, sveče, igralne karte, štiriperesna deteljica in prašički. Vsi ti motivi imajo korenine v vražah in praznoverju. To so simboli, ki pomenijo srečo in hkrati zaščito pred nesrečo. Obstajale so tudi take voščilnice, ki so prikazovale prizore po gostilnah in domovih, omizja in družbe, ki veselo nazdravljajo, in podobno.«

Dolga desetletja so bile božično-novoletne voščilnice tako nepogrešljiv del praznikov. Večina jih je sama izdelovala doma, v dobrodelne namene so jih prodajale številne organizacije, podjetja pa so jih na pošto nosila po cele pakete in poštarji so jih preštevali in raznašali v milijonih. A pisemske pošiljke so v upadanju, tako kot tudi klasične voščilnice. »Poštni operaterji razvitih evropskih držav se z upadom števila pisemskih pošiljk srečujejo že kar nekaj let. Tako je promet na področju pisemskih pošiljk v letih 2007 do 2012 upadel za dobrih 15 odstotkov. Tudi v Sloveniji nismo nobena izjema in že beležimo precejšen upad števila pisemskih pošiljk zaradi drugih (elektronskih) načinov komuniciranja ter racionalizacije poslovanja nekaterih pošiljateljev. Tudi v letih 2012 in 2013 smo beležili približno 15-odstotni upad števila pisemskih pošiljk. Kljub razvoju informacijskih tehnologij pa je v segmentu pisanja voščil še vedno zakoreninjeno njihovo pošiljanje s tradicionalno pošto. To je razvidno tudi iz povečanega obsega prometa v predprazničnem času tako iz naslova prenosa naslovljenih navadnih pisemskih pošiljk kot tudi povečanega obsega prodaje voščilnic na poštah,« pravijo na Pošti Slovenije.

Bližajo se prazniki, čas za prijatelje, znance, lepe misli in obdarovanje. Predlagam vam, da si tokrat več časa vzamete za prijatelje, tudi več časa za pisano besedo. Namenite prijateljem več kot le voščilo v statusu na socialnem omrežju. Letos jih presenetite in jim voščilo napišite na roko! Morda pa pošljite kar celo pismo. Naredite si letošnje praznike bolj romantične in primite v roke nalivno pero! Voščilnice lahko izdelate sami, drugače pa so vam na voljo v trgovinah in na poštah, v župnijskih cerkvah, v Rokodelskem centru, pri dobrodelnih organizacijah…Pa pravočasno jih oddajte.

Zbral in zapisal Peter Lesar

Srečo iskati v bogastvu
je greh.
Je posel za nore
zapravljanje časa
in prazno iskanje…
Sreča domuje
v majhnih stvareh!

Komentiraj