Pisma bralcev

Božično-novoletne voščilnice – naj nosijo vaš pečat!

risba, Ribnica, slikar poljanske doline, Ive Šubic, Ciciban št. 6 1968-1969
risba, Ribnica, slikar poljanske doline, Ive Šubic, Ciciban št. 6 1968-1969

Pisanje božično – novoletnih voščilnic je stara navada, ki se je že skoraj izgubila, a se v zadnjih nekaj letih, ko vedno več govorimo o oziranju samega vase in pomembnosti izražanja čustev, vrača v velikem slogu.

Praznična voščila so z nekaj kreativnosti in truda lahko nekaj, kar nas toplo pogreje in na obraz nariše nasmeh. Žal pa smo v fazi površinskosti nekje izgubili čut za izražanje in praznična – pa tudi rojstnodnevna – voščila sklatili na tistih nekaj ustaljenih fraz, kot so vse najboljše, mirne praznike, vesel božič in srečno novo leto. Te želje so same po sebi sicer prav imenitne, a te besede smo izgovorili že tolikokrat, da sploh nismo več zares pozorni na njihov pomen. Letos jih zato zapakirajte malo drugače, tako, da bodo spet osmislile svoje bistvo.

 1. Skrbno izberite motiv, ki naj ne bo preveč dolgočasen, depresiven ali resen. lahko je tradicionalen, vendar naj bo vesel in optimističen. Lahko izberete motive ribniških razglednic, ki jih dobite v Rokodelskem centru, nekaj jih je na voljo tudi v Foto studio Opal na Škrabčevem trgu. Že sam motiv naj pokaže, kaj želite prejemniku voščilnice.
 2. Če ste se odločili voščilnice sami izdelati, ne pretiravajmo z okrasitvami. Nekaj osladnosti je sicer za božične in novolentne voščilnice primerno, a ne preveč. Izogibajte se več vrstam materiala, preveč barvam, preveč bleščicam …
 3. Voščilo napišite na desno notranjo stran voščilnice in to z modrim ali črnim črnilom. Potrudite se, da je pisava elegantna in čitljiva, lahko tudi nekoliko izumetničena, da deluje bolj “retro”. Podpišite se z imenom in priimkom ali začetnico priimka (razen, če ste prepričani, da bo prejemnik tudi le po imenu vedel, kdo ste. “Dohtarska kraca” je najmanj nevljudna.
 4. Pazite na slovnico in pravopis. Pomembno: prazniki se po slovenskem pravopisu pišejo z malo začetnico: božič, novo leto … Poskrbite, da bo voščilnica brez napak, popravkov in madežev.
 5. Vsebina voščila naj bo iskrena in preprosta, za vsakega prejemnika pa jo oblikujte posebej (če imate seveda čas za to). Pomembno je, da voščilo odraža naš odnos do tega človeka, naše dejanske želje čisto določeni osebi. Tako je voščilnica res osebna. V poplavi takih ali drugačnih sloganov in poceni verzov, bo skrbno izbrano sporočilo zagotovo ostalo prejemniku v spominu. Izberite nekaj lepih verzov, ki niso pogosto v rabi, da boste naredili boljši vtis. Če se bojite, da boste s sporočilom zgrešili, izberite kakšno preverjeno, a nikakor ceneno voščilo iz kakšne ljudske kolednice. Nikar pa ne pesnite po sili, ker se lahko osmešite.

Nevljudno je:

 • pošiljati neestetske, neokusne voščilnice,
 • če je voščilo skupaj s podpisom natisnjeno,
 • če je voščilo prepozno poslano,
 • ko ne odgovorimo na voščilo,
 • če smo preveč domači, pokroviteljski ali humorni z ljudmi, ki nam niso prav blizu,
 • če želimo srečo nekomu, s komer se ne razumemo dobro, zgolj iz vljudnosti.

 Torej ne čakajte do zadnjega, pravočasno pričnite z pisanjem, da ne bo hitenja zadnje dni pred prazniki. December je primeren čas, da se umirimo! Nakupi, obdarovanja, druženja z našimi najbližjimi in poslovnimi partnerji so skoraj postali obveznosti, ki v ta najbolj čaroben čas v letu vnašajo stres. Prav je, da si namenimo nekaj miru, hkrati pa tudi veselja, če je bila naša pot uspešna in če smo tudi komu drugemu olajšali njegova prizadevanja. Vzemimo si čas za kreativne dekoracije, pisanje voščil in želja, pozornost do soljudi, okusne praznične jedi, spravo in radost. Pa lep praznični december in srečno 2019!

Peter Lesar
zbiratelj razglednic ribniške doline, 030 996 225

Komentiraj