Šport

Riko Ribnica po sedmmetrovkah zmagovalec 22. Šilčevega memoriala 2015

22. Šilčev memorial 2015
22. Šilčev memorial 2015

V Škofji Loki in Ribnici je pretekli konec tedna potekal rokometni turnir, posvečen spominu na legendo tega športa, pokojnega Jožeta Šilca.

Ribnica – V spomin na pokojnega ribniškega rokometaša Jožeta Šilca je v Škofji Loki in Ribnici potekal že 22. turnir pod njegovim imenom. Vsako leto sodelujejo ekipe, v katerih je deloval – Ribnica, Sevnica, Slovan in Škofja Loka –, ki se jim pridružijo še nekatere zasedbe.
Letošnja izvedba je drugič zapored pripadla Ribničanom, ki so bili zaradi lanskega petega mesta in minimalnih sprememb v sestavi ekipe tudi favoriti številka ena. V finalu so se jim trdoživo upirali Škofjeločani. Celo tako zagreto, da sta ekipi za zmago streljali sedemmetrovke. Tretje mesto je morda nekoliko presenetljivo, a ne po prikazanem, pripadlo Sevničanom, četrta je bila Izola, peti osveženi SVIŠ in šesti tokrat močno zdesetkani Slovan.

Tako kot lani je najboljši vratar postal Anže Vrninc iz Loke, MVP je bil ideolog ribniške igre Patrik Leban, najboljši strelec pa SVIŠ-ev kapetan Simon Stopar.

22. Šilčev memorial, rezultati:

Finale:
Riko Ribnica : Urbanscape Loka 34:33*
Leban 10, Nosan 4; Jenko-Bogdanovič 10, Kete 5

*po sedemmetrovkah

Za tretje mesto:
Sevnica : Izola 26:25
Brilej 7, Zagode 5; Gjerek 8, Velkavrh 7

Za peto mesto:
Slovan : SVIŠ Ivančna Gorica 23:34 (9:20)
Marušič 4, Marinček 3; Zavodnik 8, S. Stopar 7

Predtekmovanje Ribnica:
Riko Ribnica : SVIŠ Ivančna Gorica29:19 (17:7)
Knavs, Greben in Fink po 6, Stopar 6

Riko Ribnica : Sevnica 36:16 (16:10)
Skušek 5, Nosan, Leban in Batinič po 4; Kuhar 3

Sevnica : SVIŠ Ivančna Gorica24:23 (12:11)
Kuhar, Brilej in Zagode vsi po 6; Stopar 9

Predtekmovanje Škofja Loka:
Urbanscape Loka : Slovan 27:22 (14:12)
Jenko-Bogdanič 6, Cingesar 5; Marušič 8, Marojevič 4

Slovan : Izola 26:31 (13:13)
Marušič 9, Topolovec 6; Čosič 7, Božič 5

Urbanscape Loka : Izola 21:18 (11:8)
Gartner 7, Kete 4; Čosič in Velkavrh po 5

Kdo je bil Jože Šilc?

Jože Šilc

Jože Šilc

Velik rokometaš, velik trener, ki ga v prijetnem spominu ohranjajo mnogi. Pred dvajsetimi leti se je poslovil Ribničan Jože Šilc, za nekatere eden najboljših slovenskih trenerjev vseh časov. Niti slepota ga ni mogla pregnati s trenerske klopi.

Leta 2014 je minilo dvajset let, odkar se je za vekomaj poslovila oseba, ki je pustila globoko sled v slovenskem, še posebej pa v dolenjskem rokometu. Jože Šilc je s svojim znanjem in osebnostjo prepričal marsikoga ter soustvarjal nekatere prelomnice v rokometni zgodovini. In bi jih morda še vedno, če se njegova življenjska daljica ne bi končala z abrahamom.

“Bil je velik borec, vešče je prodiral, metal, imel različne padce. Bojeval se je tudi, ko je ekipa izgubljala, morda tedaj še najbolj,” se spominja Šilčev veliki prijatelj Nikola Radić, s katerim sta bila nerazdružljiva. Fant iz vasice pri Ribnici, imenovane Sajevec, je bil član ribniške rokometne ekipe, nekoč kot v neštetih drugih krajih imenovane Partizan, še kot najstnik. Navdihoval je z rokometnim znanjem – bil je zunanji igralec – in karizmo, rad se je šalil in bil zelo priljubljen.

Sredi 60. let je našel izziv pri Slovanu, nato v Škofji Loki in Sevnici. Leta 1974 sta se prav z Radićem vrnila v Ribnico in v trikotniku z uglednim prof. Cvetom Pavčičem – ta je oba navdušil za trenersko delo in študij na fakulteti za šport – so začeli tkati nekatere največje uspehe ribniškega rokometa, začenši z uvrstitvijo v drugo jugoslovansko ligo. Radić, tudi Šilčeva poročna priča, se spominja, da je bila Ribnica tedaj kakšno desetletje in pol po kakovosti tretji slovenski klub, za Slovanom in Celjem.

Rezultatski vrhunec poznejše Šilčeve trenerske kariere je nedvomno osvojitev naslova evropskega klubskega podprvaka s Slovanom leta 1981. Od Ljubljančanov je bil boljši le nemški Magdeburg. Kot trener je bil človeški, nikoli grob ali žaljiv. Avtoriteto in spoštovanje sta mu prinašala znanje in odnos do življenja in športa.

Njegova rokometna biografija je sestavljena tudi iz italijanskih poglavij. V bližini Neaplja je namreč konec 80. let vodil Scafati in pozneje Messino na Siciliji. Postal je tudi selektor italijanske vojaške reprezentance, kar je bila dokaj prestižna vloga.

Komentiraj