Šport

Ribniški rokometaš Mare Hojč: Igral za Avstrijce, pel pa Zdravljico

Mare Hojč
Mare Hojč
Mare Hojč

Mare Hojč

Ribnica – Rokomet ima v Ribnici bogato tradicijo, iz dežele suhe robe so tudi trije bratje Hojč, ki so ime kraja ponesli v svet. Natan, Mare in Nejc so se z rokometno žogo izkazali doma in na tujem: Mare je bil avstrijski reprezentant in igralec nemške bundeslige, Nejc pa še danes igra v Švici. »Imeli smo srečo, da smo iz hobija naredili poklic,« poudari Mare, ki se spominja, da so se rokometa lotili bolj za hec. Bratje so hitro napredovali, ledino je oral 1978. rojeni Natan, po njegovih stopinjah sta šla še dvojčka Nejc in Mare, rojena leta 1982.

Slovenija prepozna

»Starejši brat je bil najin vzor,« nadaljuje Mare, ki se spomni dni, ko sta ga hodila gledat in zanj navijat v ribniško športno dvorano. Natan je ves čas igral v Sloveniji, iz Ribnice ga je pot vodila v Koper, potem pa je igral še v Svišu in Grosuplju. Od dvojčkov je domači kraj prvi zapustil Nejc, ki je odšel v novomeško Krko, leto za njim je v Gold Club šel Mare, ki mu je takoj pomagal pri preboju v prvo ligo, zatem pa sta brata eno leto skupaj igrala na Hrpeljah, kjer v tistih časih evrov in uspehov ni manjkalo. Mare se je nato za kratek čas vrnil v Ribnico, potem pa prvič odšel s trebuhom za kruhom na tuje – prva postaja je bila Španija. Zatem ga je v svoje vrste zvabil avstrijski Bregenz. Severne sosede je tako navdušil, da so ga hoteli v reprezentanco. »To me je presenetilo,« se spominja Hojč. Slovenci zanj niso kazali interesa, četudi je blestel v slovenski ligi in bil pri devetnajstih med vodilnimi strelci lige, za mladinsko vrsto naše države pa je zbral 51 nastopov. Julija 2009 je dahnil da Avstrijcem.

En teden za avstrijsko ponudbo je prišel klic iz Slovenije, da bi ga radi v reprezentanci. »Avstrijcem sem že vse obljubil, bilo bi nekorektno, če bi si premislil in požrl besedo,« pojasni Mare, zakaj se je odločil za sosede, ki so mu ponudili konkretno minutažo. Z reprezentanco je zasedel 9. mesto na prvenstvu leta 2010. Še danes ima dvojno državljanstvo, kar v Avstriji ni pogosto: »To je izreden primer, saj je država sama izkazala interes. Še šest let mi velja.« Dvakrat je z Avstrijo igral proti Sloveniji. Občutek je bil čuden. »Bil sem Slovenec … Ko sem poslušal Zdravljico, sem si jo potihoma pel,« pove v smehu in hitro pristavi, da so ga avstrijski soigralci naučili prvo kitico avstrijske himne.

Bratranci košarkarji

Ribniška veja Hojčevih se je zapisala rokometu, grosupeljska košarki. Trenerja Teo in Peter sta lani z ekipama Grosuplja postala prvaka v kadetski kategoriji, njun bratranec Tilen je reprezentant kadetske slovenske vrste.

Puščica v oko

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Rokomet v Avstriji je v zadnjih letih naredil velike korake naprej, tudi zaradi organizacije evropskega prvenstva. »Stopničko ali dve višje je vse skupaj,« meni Mare, ki hvali Avstrijce, ker se zgledujejo po Nemcih z ustanavljanjem rokometnih akademij. Pred dobrim letom in pol je zabil zadnji gol v dresu nemškega prvoligaša Ballingena, poškodba kolena ga je prisilila k predčasni upokojitvi. Nejc je član švicarskega St. Gallna.

Športne gene so bratje dobili po mami in očetu. Mama Andreja je bila rokometna vratarka, oče nogometaš, pozneje tudi funkcionar domačega kluba. Bratje so stanovanje hitro spremenili v rokometno ali nogometno igrišče, kavče in radiatorje so spremenili v gole. »Zaradi kravala smo morali večkrat iz stanovanja na igrišče, saj smo postali neznosni in preglasni, okna pa nismo razbili nobenega,« poudari Mare in pove še anekdoto izpred več kot 20 let. Na glavo si je dal jabolko, Nejc pa je v roke vzel lok, da bi kot Wilhelm Tell s puščico razpolovil sadež. Zgrešil je: »Puščica je oplazila moje levo oko, kjer se še danes lepo vidi brazgotina.«

Starejši Natan si je prvi ustvaril družino, dvakrat je postal očka (Nika in Jan), v Švici pa ima svojo tudi Nejc. Družina se zbere skupaj, takrat je veselo, beseda pa teče le o dveh zadevah – o rokometu in športni prehrani (Hojčevi imajo uspešno podjetje s športno prehrano). Bratski trio pa bo z enim očesom spremljal tudi svetovno prvenstvo, ki v teh dneh poteka v Španiji, navijajo za Slovenijo, jasno: »Imamo močno reprezentanco, ki je že nekaj časa zbrana v taki postavi. To je dobro in osnova za rezultat. Nerad napovedujem, a med prvih osem bi morali,« je previden Mare.

Vir: slovenskenovice.si

Komentiraj