Šport

Klepet z legionarjem Bečirovićem: Francija je obljubljena dežela

Boris Bečirović v majici Slovana
Boris Bečirović v majici Slovana

Ribnica – Ni Sani niti Memi in ni košarkar, ampak rokometaš. Boris Bečirović, energični, hitri zunanji igralec iz Ribnice, tretjo sezono nastopa za francoski klub Aix.

Boris Bečirović v majici Slovana

Boris Bečirović v majici Slovana

Vselej se je lepo vrniti v Slovenijo. Spomini so sveži, še pred nedavnim sem igral slovensko ligo. Lepo je igrati proti temu stilu rokometa, hitremu in modernemu,” je Boris Bečirović, 26-letni Ribničan, razlagal med raztezanjem na parketu dvorane Tabor po prijateljski tekmi svojega kluba z Mariborom. V prvi legionarski sezoni se je zavihtel v prvo ligo, v drugi je bil deveti. Nad svojo usodo se nikakor ne priožuje: ”Govorim francosko, družina je z mano, pogodbo sem podaljšal do leta 2015, nimam nobenih pripomb. Stvari so urejene, klub je dobro organziran, liga pa močna. Naš cilj je obstanek, če se bo ponudila možnost za kaj več, bomo brez dvoma poskušali izboljšati lansko deveto mesto.

Mojster že kot najstnik

Pred odhodom na tuje je igral za Ribnico, za katero je že v sezoni 2004/05 pri 17 (!) letih zabil 116 golov ali povprečno pet na tekmo, in Slovana. Levega in srednjega zunanjega. V Franciji igra bolj na levi strani. ”Nobenega problema ni, rokomet je rokomet. Pomembno mi je le, da igram,” 26-letnik ni izbirčen glede igralnih mest. Njegov soigralec je Borut Ošlak. Slovenske družbe že doslej ni manjkalo, v prihodnje pa še manj: ”Nemčija in Francija sta, kar zadeva rokomet, recimo tako – edini resni. Klubi so urejeni, tekmovanja so močna, dvorane polne. Medijsko je ta šport super pokrit. S krizo v Španiji in seveda tudi v Sloveniji vse več igralcev prihaja v Francijo. Tudi proračuni manjših klubov se višajo. Francija je glede rokometa obljubljena dežela.

”Slovenija in Bosna moji državi”

[oglas tip=”200×200″]Nekaj prahu je dvignil lani jeseni, ko je sklenil sprejeti povabilo bosanske rokometne zveze in zaigrati za reprezentanco države, kamor segajo njegove korenine. Slovenija je pač, kot se je izrazil selektor Boris Denič, preplavljena s srednjimi zunanjimi igralci. Nekdanji mladinski reprezentant Slovenije priložnosti v članski vrsti zato ni dobil. Poleg tega ga na Bosno in Hercegovino vežejo tudi čustva. Spomladi je Bečirović debitiral za svojo ”novo” reprezentanco: ‘‘Super, nimam pripomb. Z Rusijo sem igral dve tekmi, naslednji sem izpustil zaradi poškodbe gležnja. Fantje so me odlično sprejeli, tudi organizacija bosanske reprezentance je na vrhunski ravni. Glede na to, da sem rojen v Bosni, tudi moja starša izhajata od tam … Na Bosno me vežejo čustva, zame je čast igrati za Bosno. Tako Slovenijo kot Bosno imam za svoji državi. Nikakor mi ni žal za mojo odločitev,” razlaga Bečirović.

Mlada ekipa Bosne je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2014 v konkurenci Srbije, Avstrije in Rusije osvojila le točko, a je prihodnost svetlejša kot sedanjost. ”Podobno kot v nogometu in košarki se v Bosni tudi v rokometu nekatere stvari začenjajo premikati na bolje. Mislim, da bi čez kakšnih pet let tudi Bosna imela lahko zelo močno reprezentanco. Upam, da tudi z mano,” se je nasmehnil Bečo.

Vir: siol.net

Komentiraj