Sodražica

V Sodražici praznovali 100-letnico športa

Proslava ob 100 letnici športa v Sodražici
Proslava ob 100 letnici športa v Sodražici

Proslava ob 100 letnici športa v Sodražici

Proslava ob 100 letnici športa v Sodražici

Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič se je v nedeljo popoldan, 30.5.2010 udeležil osrednje prireditve v Sodražici, kjer so proslavili sto let športa v tem kraju. Že dopoldan pa so potekali nogometni, rokometni in balinarski turnir, katerega so se udeležili nogometaši iz Ribnice, Podpreske, Loškega Potoka in Sodražice.

Rokometaši so prišli iz Ivančne Gorice, Ribnice in domače Sodražice, balinarji pa so odigrali prvenstveno tekmo 4. kroga Dolenjske lige, v kateri je domača Sodražica premagalo Krško z 12:4. Zvečer so v pokritem šotoru pripravili slovesnost ob 100. obletnici organiziranega športa v občini, ki se je udeležilo precej znanih obrazov, med njimi tudi predstavnik olimpijskega komiteja Slovenije Miro Cerar, minister za šolstvo in šport, dr. Igor Lukšič, poslanec Jože Tanko, župan Občine Ribnica Jože Levstek in drugi. V kulturnem programu so nastopili mladi telovadci iz Ljubljane in Novega mesta, učenci Osnovne šole Sodražica, Fantje od fare, domači tamburaši in mažoretke. V Sodražici bodo nov mejnik v športu postavili z novo večnamensko športno dvorano, ki bo še bolj pripomogla pri razvoju športa v občini.

Začetek organizirane dejavnosti sega v leto spomladi 1909 z ustanovitvijo telovadnega društva Sokol, ob konci tega leta pa je v višave poletelo tudi sorodno društvo Orel.

Pomenila sta bogato športno dejavnost v Sodražici med obema vojnama , še posebej pa po drugi svetovni vojni, ko je njuno vlogo prevzel TVD Partizan. Sodražani so bili v osemdesetih letih najbolj znani po namiznem tenisu in rokometu. To priča o močni zvesti tukajšnjih ljudi o pomembnosti športa , tako z vzgojnega kot tudi rekreativnega vidika. Danes v občini, ki šteje dobrih dva tisoč duš, na področju športa in rekreacije aktivno deluje več kot deset klubov (izstopajo igralci malega nogometa in balinarji) ter društev , nekateri med njimi se uvrščajo na najvišja državna tekmovanja in segajo tudi po odličjih.

ZVOK

Župan Blaž Milavec o športu v Sodražici
Župan Blaž Milavec: Sodražici je lahko razvoj športa v ponos
Dr. Igor Lukšič o gradnji vrtca in športne dvorane v Sodražici
Dr. Igor Lukšič: Država lahko pri razvoju športa v lokalnem okolju pomaga tako, da …
Miro Cerar: V te kraje se rad vrača

Vir: radiokrka.com

Komentiraj