Sodražica

V Sodražici organizirali že 7. Tržni dan in 4. Psoglavske dneve

S Tržnega dne v Sodražici

S Tržnega dne v Sodražici

Sodražica – Na prenovljenem trgu v Sodražici je minuli vikend potekala tradicionalna, sicer 7. etnografsko turistična prireditev »Tržni dan« in 4. »Psoglavski dnevi«. Ti so se začeli v petek, 1.7.2011 z nočnim koncertom in velikim ognjemetom, nadaljevali pa v soboto z Dnevom športa. Celodnevno dogajanje so popestrili z organizacijo turnirja v malem nogometu in odbojki na mivki, kolesarjenjem po deželi medvedov ter z delavnico za otroke.

Večer na trgu je tudi tokrat obudil spomine na družinsko življenje v preteklosti, ki so ga s svojo lepšo podobo in neizogibnimi pastmi številnim obiskovalcem pričarali sodraški kulturniki.

Vrhunec prireditve je bil Tržni dan, ki se je začel z nastopom številnih domačih skupin ter slavnostnim nagovorom evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Ta je v Sodražico prišel s pol drugo uro zamude naravnost iz Bruslja. Gostitelji so ga medse povabili predvsem, da bi kot prvi predsednik slovenske demokratične vlade obudil spomine na tisti čas, ob koncu pa je zaigral nekaj sklad na orglice.

Na trgu so številni izdelovalci suhe robe iz lesa izdelovali blago, ki se je njega dne pretapljalo v denar. Med mojstri je bilo opaziti tudi nekaj novih obrazov, kar pomeni, da tradicija le ne bo zamrl in da gre obujanje v pravo smer, zato so zadovoljni tako organizatorji kot občina Sodražica in tamkajšnje Turistično društvo.

Tudi prikaz prevoza v kočiji in barantanja oz. trgovanja s suho robo je bilo moč videti. Daljno preteklost sta izvirno uprizorila vselej humorna Ivan Šega in Metod Jaklič.

Tridnevno dogajanje v Sodražici je spremljalo več kot tri tisoč glava množica obiskovalcev, zato je tako z obiskom kot s pestrim programom zadovoljen tudi predsednik organizacijskega odbora in župan občine Sodražica, Blaž Milavec.

ZVOK: Župan Sodražice o prireditvi

Vir: radiokrka.com

Komentiraj