Koledar dogodkov Sodražica

Psoglavski dnevi 2022 (nedelja,26.6.): Tržni dan

Psoglavski dnevi 2022 – Tržni dan
nedelja, 26. junij 2022, od 9h naprej, Sodražica

NEDELJSKI TRŽNI DAN

Osrednji del Psoglavskih dni bo tradicionalni Tržni dan v nedeljo, 26. junija.

Ob 9.00 uri bodo začeli vabiti prikazi tradicionalnih obrti in rokodelstva.

Ob 10.00 uri bo napovedala slavnostno odprtje praznična povorka z Društvom mažoret Sodražica, KUD-om Ribniški pihalni orkester, s skupino narodnih noš, krošnjarji, Mamami, Šedržankami, podeželskimi ženami iz Ribnice in Velikih Lašč, čebelarji Čebelarske družine Ribnica, lovci, ribiči, Društvom upokojencev Sodražica, Klubom harmonikarjev Urška, Smučarskim klubom Sodražica, Športnim društvom EXTREM in SIBOR, Mladinskim klubom Sodražica … Eno osrednjih vlog bo imel seveda tudi domorodni Psoglavec.

Odprtje Tržnega dne bodo počastili številni visoke gostje. Zbrane bo najprej pozdravil Blaž Milavec, župan Občine Sodražica, slavnostno pa jih bo nagovoril Miran Mihelič, direktor Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

S svojo glasbo bodo otvoritev podčrtali KUD Ribniški pihalni orkester, ribniška vokalna skupina Anamanka in Klub harmonikarjev Urška. Skupina Grmada bo nastopila s folklornimi plesi, Društvo upokojencev Sodražica bo prisotne pozabavalo s skečem.

Za še več glasbe med tržnim dogajanjem in po njem bo poskrbela zasedba Kranjci, za splošno ljudsko rajanje pa ansambel Roka Žlindre, ki je ponesel prepoznavnost glasbenikov iz Sodražice vse do Evrovizije.

Šedržanke in Mame bodo obiskovalcem, lačnim domačih dobrot postregle s trojko, štruklji, govejimi vampi in drugimi kulinaričnimi dobrotami.

ODER MLADIH IN IGRALA ZA NAJMLAJŠE

Mladinski klub Sodražica pripravlja v Kostanjevem parku Oder mladih, ki postaja na Tržnem dnevu tradicionalno zbirališče bodoče, aktualne in nekdanje sodraške mladine. Letos bodo nov park krstili in obarvali v Wild West – Divji Zahod sredi Sodražice. Country tematika bo skupna vsem zabavnim aktivnostim za različne starosti. Za najmlajše bodo na voljo tudi napihljiva igrala. Kot zagotavljajo, za dobro razpoloženje ne bo poskrbljeno le s kulturo in zabavo, temveč tudi z različnimi osvežilnimi napitki.

GLAVNI TRG Z OTROŠKIMI DELAVNICAMI

Galerija Miklova hiša je na glavnem trgu pripravila pet slikarskih stojal, na katerih se bodo lahko nadobudni ustvarjalci preizkusili v likovni delavnici risanja z ogljem. Njihove roke bo vodila do umetnin akademska slikarka Karmen Bajec.

ROKODELKE IN ROKODELCI BODO PREDSTAVLJALI STARE, V REGIJI SUHE ROBE ŠE VEDNO ZELO ŽIVE IN ŽIVAHNE OBRTI

Organizatorji želijo z nedeljsko sejemsko prireditvijo, ki se dogaja na cestišču ob osrednjem sodraškem trgu, predstaviti rokodelske obrti širšemu občinstvu. Predstavilo se bo blizu 20 rokodelcev različnih obrti: pletarji, strugarji, sitarji, obodarji, zobotrebčarji, lončarji in drugi rokodelci, ki izdelujejo suho robo v regiji, ki sega od Turjaka do Kolpe. Ob njih bodo sodelovali tudi rokodelci drugih panog iz bolj oddaljenih slovenskih krajev. Mojstri bodo na prireditev prinesli svoje pripomočke iz skritih kotičkov delavnic in jih v živo predstavili skupaj s svojimi spretnostmi, veščinami in izdelki.

Sitarstvo bo predstavil Mihelič Andrej, Sodražica,
obodarstvo Jaklič Metod, Andol, Sveti Gregor,

lončarstvo in figuraliko, Nosan Jakob, Prigorica,

lončarstvo Nosan Anton, Prigorica in Bojc Janez, Dolenja vas,

lesene izdelke Pucelj Andrej, Sodražica,

kovaštvo Vladimir Zupančič, Slovenj Gradec,

izdelovanje polhovk  Sonja Kužnik, Koblarji,

lesene izdelke in nakit Turistično društvo Trbovlje.

Izdelavo lesenih rož bodo prikazale rokodelke Društva upokojencev Loški Potok.

Ročno izdelovanje zobotrebcev, suho sadje, marmelade, sadje v žganju, jabolčni kis in še kaj bo predstavila Sušilnica sadja Gradež, Turjak.

Pletarstvo bo predstavila domačinka Danica Benčina. V organizaciji Rokodelskega centra Ribnica bosta pletarje zastopala Nikolaj Miklič in Matej Muhič. Obiskovalci bodo imeli priložnost, da si sami spletejo košarico iz leskovih viter, saj bodo imeli mentorji pripravljene že vse sestavne dele, preluknjano podno s klinčki, vitre in srobot.

Kvačkanja bodo obiskovalce učile Kvačkarice iz Sodražice.

Suha roba bo prekipevala na stojnici Nade Košir iz Globeli.

Na posebnem prostoru bodo predstavljeni tudi bolj inovativni in sodobni izdelki, ki jih izdelujejo lokalni obrtniki, združeni pod novo Rokodelsko zadrugo In situ.

Sejem bo namenjen predvsem predstavitvi rokodelskih obrti, marsikaj pa se bo dalo tudi kupiti, rekli bi iz prve roke. Tudi klasičnih »zdumarjev« s suho robo ne bo manjkalo.

Rokodelci bodo pripravljeni na pogovor z obiskovalci. Marsikateri bo pripravljen z njimi deliti tudi svoje skrivnosti in praktične izkušnje. Še posebej seveda tedaj, ko ga bodo razveselili z nakupom.

Dobro bo poskrbljeno tudi za tiste, ki jih navdušujejo domači kulinarični izdelki.

Domače dobrote in izdelke bodo v pokušnjo in nakup ponujale Podeželske žene iz Ribnice.

trojko, štruklji, govejimi vampi in drugimi domačimi kulinaričnimi dobrotami bodo postregle Šedržanke in Mame iz Sodražice.

Na Tržnem dnevu bo mogoče tudi kupiti suhomesnate izdelke, sire, sadje, vino in druge dobrote.

Seznam udeležencev se seveda še podjetno dopolnjuje.

VLJUDNO VABLJENI!

Vse, ki so se kdaj vprašali kako nastane zobotrebec, koliko časa je potrebnega za izdelavo sita ali pa bi se radi preizkusili v pletenju košare, organizatorji lepo vabijo na rokodelsko zanimiv Tržni dan. Vabljeni pa so seveda tudi vsi tisti, bodo prišli zaradi dobre glasbe ali slastnih jedi. Dobrodošli vsi! Tržni dan in Psoglavski dnevi bodo zares popolni šele z vašimi zadovoljnimi nasmehi.

Komentiraj