Sodražica

Ob odprtju razstave Čar lesa so v Sodražici predstavili nove izdelke Rokodelske zadruge Sodražica In situ

zobotrebci

Sodražica – V torek 13. junija je ob 11.00 uri v dvorani Osnovne šole dr. Ivana Prijatelja v Sodražici steklo uradno odprtje razstave Car lesa. Razstava bo na ogled do nedelje 2. julija 2023, ko bo tradicionalne Psoglavske dni okronal sodraški Tržni dan.

Razstavo sta z namenom promocije izdelkov iz lesa ob podpori Obcine Sodražica in Rokodelske zadruge Sodražica In situ organizirala Društvo za zašcito lesa Slovenije in Svet za les. Prisotne so na odprtju nagovorili Blaž Milavec, župan Obcine Sodražica, prof. dr. Maks Merela, prodekan Oddelka za lesarstvo, Biotehniška fakulteta, prof. dr. Franc Pohleven, pobudnik in organizator razstav Car lesa, Gregor Pirc, direktor rokodelske zadruge Sodražica In situ ter mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki je razstavo Car lesa tudi uradno odprl. Dogajanje, ki ga je povezovala Petra Drobne, je popestril orglarski mojster Brane Košir.

Po odprtju je rokodelska zadruga Sodražica predstavila nove izdelke, ki jih je realizirala s pomocjo sredstev novega projekta In situ. Obcina Sodražica je namrec ob podpori sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS julija leta 2021 uspešno izvedla projekt ustanovitve Rokodelske zadruge Sodražica In situ. S pricetkom leta 2022 je skupaj z novoustanovljeno zadrugo In situ in Turisticnim društvom Sodražica pridobila sredstva novega projekta, ki je med drugim v letošnjem letu omogocil izdelavo 5-ih inovativnih lesenih izdelkov.

RAZVOJ INOVATIVNIH LESENIH IZDELKOV IN Z NJIMI POVEZANEGA TRAJNOSTNEGA TURIZMA

Pri oblikovanju novih produktov so se zadružniki povezali z izkušenimi oblikovalci iz lokalnega okolja. Priskrbeli so lokalno lesno surovino in izdelali prototipne vzorce ter zacetne serije novih izdelkov. Z njimi želijo okrepiti ponudbo prodajnih izdelkov zadruge, ki bodo omogocali vecjo tržno konkurencno prednost ter višjo dodano vrednost. Pridobljena sredstva hkrati omogocajo medijsko promocijo, tisk promocijskega materiala ter sodelovanje na sejmih in tržnicah od Turjaka do Kolpe.

Projekt In situ je usmerjen tudi v izboljšanje lokalne turisticne ponudbe. Zadruga z Obcino Sodražica sodeluje pri izvedbi analize obstojecega stanja turizma ter mobilnega pripomocka za vodenje do obcinskih turisticnih znamenitosti. V okviru projekta bo vzpostavljen turisticno informacijski center. S partnerjem v projektu, Turisticnim društvom Sodražica in izbranim, najbolj ugodnim izvajalcem, Obmocno – obrtno podjetniško zbornico Ribnica je bilo izvedenih vec delavnic in predavanj, s katerimi so v turisticna razvojna prizadevanja vkljucili razlicne ciljne skupine obcanov in gostujocih strokovnjakov.

INOVATIVNI LESENI IZDELKI IN SITU

Ročno izdelani leskovi zobotrebci v leseni dozi
Zobotrebec je ena najstarejših iznajdb, star vsaj toliko kot clovekovi cisti zobje. Unikaten, rocno izdelan zobotrebec iz lesa leske je doma prav v deželi suhe robe. Ne zlomi se, ko ne želimo, saj je ravno prav mehak in prožen. Nežno ocisti medzobne prostore in varuje dlesni. Že pregovorne pa so tudi zdravilne lastnosti same leske. Do dobrih zobotrebcev je težko priti, še posebej v gostinskih lokalih. Zato je najbolje, da jih imamo vedno nekaj pri roki. Za še tako lepo žensko torbico ali moški žep so jih izdelale clanice Društva za ohranjanje dedišcine Gradež in jih napolnile v licno izdelane orehove in bukove doze Lesostrugarstva Aleksander Zajc.

Higiensko, razstavljivo leseno stojalo za nože
V inovativnem lesenem stojalu, ki nas obvaruje pred ostrino kuhinjskih nožev, imamo lahko te zdaj vedno pri roki. Zloženi po velikosti in namenu so skriti v objem masivnega slovenskega lesa. Estetiko izdelka, ki je okusen okras sodobne kuhinje, bogati še ena prednost. Stojalo lahko kadarkoli preprosto razstavimo in ocistimo. Cisto viteštvo kuhinje …

Set lesenih krožnikov
Nove kombinacije okusov lahko poizkušamo in preizkušamo iz vecne topline naravnega materiala. V sodobno oblikovanih krožnikih iz plemenitega lesa so inovativne tudi tradicionalne jedi. Set krožnikov v treh velikostih prebuja nove zamisli za serviranje naravnost odlicnih predjedi, glavnih jedi in posladkov …

Wellness z lesenim maserjem in aromaterapijo
Les s svojimi antisepticnimi lastnostmi in pristno lepoto sam po sebi blagodejno vpliva na boljše pocutje in zdravje. V poseben prostorcek sodobno oblikovanega aromatizerja In situ lahko dodamo grobo sol in jo prepojimo z aromaticnimi olji. Pokrovcek preprecuje raztresanje, skozi luknjice in pore lesa pa ure dolgo nevsiljivo sprošca prijetne vonjave.

Ob dišavniku je lesen maser, s katerim lahko razvajamo sebe ali druge. Z vrtljivo masažno žogico, ki je vpeta v podnožje, masiramo dlani med delom z racunalnikom. Razporeditev odprtin na kroglici zagotavlja pravilno stimulacijo kože in akupunkturnih tock. Podstavek je hkrati držalo, ki olajša tretma razlicnih delov telesa. Za intimnejše vzdušje je dodan lesen podstavek za čajno svečko.

»Zajc«, da te sezuje
Sezuvalo. Sezuvalnik. Hlapec. Rogac. Zajec … Ne glede na to, kako ga poimenujemo, je nova generacija hitro zložljivega pripomocka nepogrešljiva pri sezuvanju obutve, škornjev, obuval brez vezalk ali pa z vezalkami, ce se nam jih ne da odvezovati. Kamorkoli ga lahko vzamemo s sabo, hkrati pa je okras veže, ki združuje tradicionalno, vedno aktualno uporabnost z govorico sodobnega oblikovanja. Priporocajo ga pohodniki, jezdeci, motoristi, kmetovalci, ribici, lovci, smucarji in vsi tisti, ki želimo, da nas zajc sezuje brez vsake muje.

SODELOVANJE Z UVELJAVLJENIMI OBLIKOVALCI

Oblikovalske storitve je kot najugodnejši ponudnik zagotovila zadruga Festival Lesa, ki povezuje kreativne strokovnjake iz razlicnih podrocij.

Zamisli in delo za sestavljivo stojalo za nože in set lesenih krožnikov je prispevala Ylenia Zobec Mihelic. Ylenia je magistrica inženirka arhitekture, ki je zakljucila študij na Fakulteti za arhitekturo v Trstu.

Gašper Premože, ki ima 20 let izkušenj v industrijskem oblikovanju z vec kot 200 izdelki za vec kot 20 narocnikov, je oblikoval leseni wellness set in zložljivo sezuvalo za cevlje.

Les so v nove uporabne oblike utelesili mojstri, povezani v rokodelsko zadrugo Sodražica In situ.

Rok Košir iz Kota pri Ribnici sodi v tretjo generacijo rokodelske družine, ki se ukvarja z izdelavo prave ribniške suhe robe. Znani so kot mojstri za izdelavo sit, cebularic in drugih lesenih izdelkov po narocilu. V sklopu projekta In situ je Izdelal zložljivo mizico in stol.

Aleksander Zajc je predstavnik družinskega podjetja, ki se že tretjo generacijo ukvarja z izdelavo lesenih izdelkov. Razvili so se v prave lesarske mojstre za struženje, rezkanje in fino obdelavo lesa s klasicnimi stružnicami in sodobnimi CNC-napravami. Za projekt In situ je izdelal leseni welness set, set lesenih krožnikov in šatuljico za zobotrebce.

Dušan Vesel izhaja iz hiše, v kateri se je z lesnim rokodelstvom ukvarjal že oce. Sam v tej dejavnosti vztraja že 45 let. Najraje razvija nove lesene izdelke. Doslej jih je naredil že vec kot 250. Tokrat je v sodelovanju z oblikovalko izdelal razstavljivo stojalo za nože, v sodelovanju z oblikovalcem pa zložljivo sezuvalo za čevlje.

Komentiraj