Slovenija

Umrl je častni občan Občine Kočevje in Občine Ribnica akademski kipar STANE JARM

Stane Jarm
Stane Jarm
Stane Jarm

Stane Jarm

Umrl je častni občan Občine Kočevje in Občine Ribnica akademski kipar STANE JARM. V žalno knjigo se lahko vpišete v 1. nadstropju Občine Kočevje. Odprli so jo danes, 3.10.2011 ob 12. uri, ko se je vanjo vpisal župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, na razpolago pa bo vsak dan, vključno na dan pogreba, med 9. in 14. uro, v sredo do 17. ure.
Akademski kipar Stane Jarm je bil rojen v družini z rezbarsko – podobarsko tradicijo. Po končani osnovni šoli v Osilnici leta 1946 s sestrino pomočjo opravi sprejemne izpite na srednji šoli za umetno obrt v Ljubljani. Šolanje je nadaljeval na ALU, kjer je med letoma 1950 in 1954 študiral kiparstvo pri prof. Zdenku in Borisu Kalinu. Po diplomi se vpiše na kiparsko specialko in jo leta 1956 uspešno zaključi pri prof. Zdenku in Borisu Kalinu. Po končanem šolanju se je preselil v Kočevje, kjer je bil do upokojitve leta 1995 zaposlen kot likovni pedagog. Poučeval je likovno vzgojo na osnovni šoli in hkrati več let umetnostno zgodovino na kočevski gimnaziji. Skupaj z Ivanom Brudarjem in Milošem Humekom je bil soustanovitelj Likovnega salona Kočevje.

Kot ustvarjalec je bil aktiven na področju kiparstva, grafike in risbe. Sodeloval je na številnih likovnih srečanjih – kolonijah, skupinskih razstavah doma in v tujini ter kiparskih simpozijih. Je avtor šestnajstih javnih spomenikov v Sloveniji.

Širši javnosti je znan po ekspresionističnih upodobitvah Križanega in križevih potov. Njegova dela hranijo v zasebnih in javnih zbirkah. Najštevilnejša dela so zbrana v njegovih dveh galerijah:

  • v njegovi rojstni hiši v vasi Osilnica, kjer je na ogled okoli 100 njegovih del, predvsem kipov, pa tudi nekaj slik. Razstava je prodajna.
  • v Kočevju.

Leta 1964 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1988 pa Šeškovo nagrado za življenjsko delo. Leta 2000 je postal častni občan Kočevja, leta 2007 pa tudi častni občan Ribnice.

Vir: rkanal.com

Komentiraj