Slovenija

Svetovni dan knjige 2010 – Ljubljana za leto dni svetovna prestolnica knjige

Dan knjige

23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Datum, ki je knjigam in založniškim pravicam posvečen od leta 1995, je izbran simbolno, saj sta na ta dan leta 1616 umrla dva velika književnika – španski pisatelj Miguel de Cervantes in angleški dramatik William Shakespeare.

Dan knjige

Dan knjige

Dan pa zaznamujejo rojstva in smrti tudi številnih drugih literatov, med njimi tudi Mauricea Druona, Vladimirja Nabokova in Manuela Majia Valleja. Ideja za praznovanje dneva knjige izvira iz Katalonije, kjer si ob prazniku svetega Jurija moški in ženske izmenjajo cvet za vsako prodano knjigo.

Širjenje bralne kulture
Glavni namen dneva knjige, ki ga praznujejo milijoni ljudi po vsem svetu, je širjenje bralne kulture, še posebej med mladimi. Tako naj bi bolje spoznali užitke, ki jih prinaša branje, pa tudi, bolj cenili prispevek različnih avtorjev pri družbenem in kulturnem napredku človeštva. Dan knjige je namenjen tudi spoznavanju založništva in promociji zaščite avtorskih pravic.

Ljubljana za leto dni svetovna prestolnica knjige
Pred Mestno hišo bosta danes (23.4.) opoldne z dvigom zastave ljubljanski župan Zoran Jankovič in predsednik države Danilo Türk odprla enoletni projekt Ljubljana – svetovna prestolnica knjige.

Častni naziv Unesca bodo na pot slavnostno pospremili tudi umetniki. V Križankah bo zvečer potekala otvoritvena slovesnost Timpan v diahroniji Matjaža Bergerja.

Ljubljana bo naziv prevzela od Bejruta. Doslej je ta čast pripadla Madridu, Aleksandriji, New Delhiju, Antwerpnu, Montrealu, Torinu, Bogoti in Amsterdamu.

Pripravljenih kar 500 dogodkov
Ljubljana je v sklopu enoletnega predsedovanja knjigi pripravila kar 500 dogodkov. Po današnjih otvoritvenih slovesnostih se prvi večji programski sklop obeta 3. maja, ko se bo pričel literarni festival Literature sveta – Fabula 2010. Prva gostja festivala bo romunsko-nemška pisateljica, aktualna nobelovka za književnost Herta Müller.

Za Ljubljano – svetovno prestolnico knjige stoji načelnik oddelka za kulturo na ljubljanski občini Uroš Grilc, ki je prepričan, da je ljubljanski program uspel zadovoljiti želje Unesca. Program namreč na podlagi knjige povezuje lokalno, nacionalno in mednarodno raven.

Vir: rtvslo.si, siol.net, FOTO: BBC News

Komentiraj