Slovenija

Romi v Ribnici in Dobruški vasi naj bi dobili vodo: Se je vlada ustrašila Strasbourga?

Romsko naselje Goriča vas pri Ribnici. Foto: Bojan Rajšek/Delo
Romsko naselje Goriča vas pri Ribnici. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Če držijo neuradne informacije, ki prihajajo iz vladnih krogov, bo vlada še danes sprejela odločitev, da bodo Romi v Dobruški vasi in Ribnici dobili vodo. Gre za naselji, kjer več deset romskih družin z majhnimi otroki živi v strahovitem pomanjkanju. Zaradi tega grozi Sloveniji obsodba na evropskem sodišču za človekove pravice.

Vlada bo po neuradnih informacijah predvidoma danes na dopisni seji sprejela urgentni ukrep za romski naselji v Dobruški vasi in v Ribnici. Naši sogovorniki iz vladnih krogov pravijo, da naj bi za več sto Romov naglo uredili dostop do vode. Po nekaterih podatkih naj bi to storili s postavitvijo vodnih cistern.

Srednjeveške razmere

Gre za naselji, ki ju je direktor urada za narodnosti Stanko Baluh na nedavnem sestanku pri predsedniku vlade Miru Cerarju predstavil kot enega najbolj perečih romskih problemov v državi. Pomanjkanje vode in posledično katastrofalne higienske razmere so v Dobruški vasi in Ribnici pripeljali tako daleč, da se je primer lani znašel na evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Rome pred sodiščem zastopa slovenska odvetnica Nina Zidar Klemenčič. Poznavalci strasbourškega dogajanja opozarjajo, da so argumenti države tako šibki (slovenske oblasti ne zmorejo ustrezno pojasniti, kako da lastne državljane, med njimi stotine otrok, sistematično prepuščajo srednjeveškemu pomanjkanju in boleznim), da bi naša država lahko bila obsojena zaradi kršenja človekovih pravic. Zagovorništvu slovenskih Romov sta se pridružila tudi ugledna romska raziskovalna centra iz Budimpešte in Belgije, ki sta sodnikom poslala za Slovenijo zelo obremenjujoči pravni mnenji. Pred desetimi dnevi pa je bila v Strasbourg poslana še pobuda za prednostno obravnavo. Tako bi lahko bila sodba izrečena kmalu in naši sogovorniki ocenjujejo, da je namera vlade, da Romom zagotovi vodo, mišljena predvsem kot signal Strasbourgu, da se zadeve vendarle urejajo.

Ali bo dostop do vode res urejen tako, da bo rešitev trajna in sistematična, bo strasbourško sodišče presodilo šele na podlagi konkretnih ukrepov. Znano je namreč, da več slovenskih ministrstev trajnim vodnim napeljavam nasprotuje, saj romska naselja nimajo ustreznega pravnega statusa. Mnogokrat gre za preplet legalnih in nelegalnih gradenj, zato se z njihovim pravnim statusom trenutno ukvarja več sodišč v Sloveniji, tudi ustavno sodišče. Romi pri tem zatrjujejo, da niso sami krivi, da država že več desetletij ni zakonito uredila položaja romskih naselij. Današnja generacija Romov se je v takšnem neurejenem stanju že rodila, posamezniki pa svojih življenj zaradi nasprotovanja protiromsko nastrojenih lokalnih in državnih politikov večinoma tudi niso imeli možnosti urediti.

Po letu in pol vrnitev komisije za Rome

Če bo odločitev o vodi v Dobruški vasi in Ribnici res sprejeta, bo to pomembna tema pogovorov na dveh današnjih dogodkih, ki ju vlada prireja za Rome: zagonu Nacionalne platforme za Rome (SIFOROMA), ki jo bo 95-odstotno financirala evropska komisija, ter drugi seji vladne komisije za zaščito romske skupnosti. Ta se ni sestala že leto in pol. V vmesnem času je nastajal novi Nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje 2016–2021, s katerim se bo komisija danes seznanila.

Drugi velik problem, poleg vode, je dostop do elektrike, zlasti v največjem romskem naselju Žabjek-Brezje pri Novem mestu. To naj bi bila naslednja zadeva, ki jo bo vlada uredila, menda prav tako na zahtevo premierja.

Vir: dnevnik.si, Uroš Škerl Kramberger

Komentiraj