Slovenija

Ribničan Urban, po vsem Tennesseeju znan

39. ribniški sejem
Na območju sedmih občin, kjer velja pred nekaj leti pridobljena geografska označba Ribniška suha roba − gre za občine Kočevje, Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Bloke, Velike Lašče in Dobrepolje − je približno 2000 suhorobarjev. Foto: Simona Fajfar/Delo

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu in častni konzulat v ameriški zvezni državi Tennessee sta v Knoxvillu pripravila razstavo o ribniški suhi robi, rokodelskih izdelkih in lončarstvu.

Razstava pod naslovom “Križem svajt so se podale pa sujo ruobo ponujale”, ki je plod dela Muzeja Ribnica in Rokodelskega centra Ribnica, vsebuje panoje v kombinaciji z eksponati, besedila pa govorijo o začetkih krošnjarstva v 15. in 16. stoletju na kočevsko-ribniškem območju. Odprtja se je udeležilo okrog 500 ljudi.

V preteklih dvanajstih mesecih je bila razstava o ribniškem krošnjarjenju od patenta leta 1492 do danes predstavljena na različnih univerzah v zvezni državi Tennessee. Med drugim na univerzi Pellissippi State University, na Maryville Collegeu, potovala pa je tudi po petih kolidžih mreže Regents University system.

Postavitev v galeriji Emporium v središču Knoxvilla bo na ogled do 25. novembra in je del večjega projekta z naslovom Mojstri lesene obrti v Tennesseeju. Predstavljena je vzporedno z lesenimi in drugimi izdelki ameriških Indijancev in priseljencev z območja Apalačev.

Vir: rtvslo.si, K. K.

Komentiraj