Slovenija

Rebalans jemlje 10 milijonov evrov za obnovo želežniške proge od Ortneka do Kočevja

Železniška proga

Železniška proga

Kostel – Predlog rebalansa državnega proračuna predvideva odvzem desetih milijonov evrov za začetek druge faze obnove železniške proge do Kočevja. S to potezo – tako  župani dvanajstih občin od Škofljice do Osilnice – bi se upočasnila načrtovana dinamika obnove železniške proge Grosuplje-Kočevje, ki naj bi bila po februarskem dogovoru z ministrom za promet končana do konca prihodnjega leta.

Progo od Grosupljega do Kočevja naj bi sicer rekonstruirali do konca prihodnjega leta, a se ureditev že letos zapleta zaradi pomanjkanja denarja. “Uresničilo se je to, kar smo pričakovali,” pravi kočevski župan Vladimir Prebilič in dodaja, da bo proga za zdaj obnovljena le do Ortneka, kjer so državne blagovne rezerve, preostanek ureditve bi se lahko zavlekel v nedogled.

Predlagani rebalans državnega proračuna namreč odvzema deset milijonov evrov, ki naj bi jih letos namenili ureditvi železniške proge, zato župani še pred počitnicami zahtevajo nov sestanek s prometnim ministrom Patrickom Vlačičem.

Dogovor, ki smo ga februarja sklenili z ministrom, ni bil dosledno upoštevan. Če bo minister vztrajal pri nespremenjenem stanju, bo treba sprejeti določene ukrepe, že zdaj pa pozivamo vse poslance, da takega rebalansa ne podprejo,

je dejal Prebilič.

Da vse le ni slabo, pa trdi generalni direktor direktorata za prostor na ministrstvu za okolje in prostor Mitja Pavliha.

Državni prostorski načrt za priključek na avtocesto Šmarje – Sap je tik pred sprejetjem. Pomagali smo tudi rekonstruirati cesto proti Igu. Zdaj govorimo o podaljšanju prog javnega potniškega prometa, v operativnem programu pa je tudi sistem ‘park and ride’,

pravi Pavliha, ki ga, tako kot župane, zdaj skrbijo 70 milijonov evrov vredni nadomestni habitati za metuljčka okarčka.

To se ne zdi razumno nobenemu od nas, niti vladi,” pravi Pavliha, ki omenja možnost uveljavitve omilitvenih pogojev, kar bi pomenilo, da nadomestnih habitatov ne bi bilo v tako velikem obsegu in da bi lahko morda bili kje drugje.

Tako Pavliha kot župani so z medsebojnim sodelovanjem, ki se je začelo z nekaj hude krvi, dokaj zadovoljni. Čeprav se država morda skuša z nekaterimi rešitvami, kot je širitev Dolenjske ceste, odmakniti od končnega cilja, se stvari počasi le premikajo, meni iški župan Janez Cimperman.

Vir: radio1.si, dnevnik.si

Komentiraj