Slovenija

Projekt obvoznica Škofljica v nemilosti Nature 2000

Franc Bogovič

Franc Bogovič

Ljubljana – Župani trinajstih občin ob tretji A razvojni osi, ki jih povezuje državna cesta od Petrine do Škofljice, so se letos srečali le enkrat, in sicer februarja v Novi vasi. Marca bi morali s prizadevanji umestitve obvoznice Škofljica po ljubljanskem barju nadaljevati s srečanjem v Ribnici, a le pod pogojem, da se prej srečajo z novo vlado oz. ministroma za kmetijstvo in okolje ter infrastrukturo in prostor.

Izkupiček obiska v Ljubljani v začetku aprila je bil žal skoraj ničen, saj obvoznica po Barju znova visi v zraku. Njena umestitev v prostor je namreč, kot je poudaril minister za kmetijstvo in okolje, Franc Bogovič, odvisna od več dejavnikov, glavni kamen spotike pa ostaja Natura 2000.

Bruseljski uradniki zahtevajo, da se območje Nature po Barju razširi po prvotni različici in za morebitni poseg zagotovi 200 hektarjev kmetijskih zemljišč za nadomestne habitate redko ogroženih vrst metuljčkov. Bogovič ima pomisleke tudi, če bi obvoznici po Barju prižgali zeleno luč, pri zagotavljanju denarja ne le za ta projekt, ampak tudi za cesto od Velenja do priključka na avtocesto v Arji vasi, ter ureditev tretje razvojne osi v okolici Novega mesta. Trije projekti bi tako stali okoli milijardo evrov.

„Na obeh ministrstvih smo se dogovorili, da do konca maja pristojne službe, glede na omejitve, nedvomno jasno povedo o možnosti sicer sporne umestitve obvoznice v prostor po Barju,“

je še dejal Franc Bogovič. Kakšno stališče bodo ob vsem tem zavzeli župani, nam ni uspelo izvedeti. Kot kaže je imel lani pred volitvami, ko so vsi strankarski veljaki obljubljali obvoznico po Barju, nekdanji kočevski župan Janko Veber prav, ko je dejal, da je edina realna možnost priključitve kočevske ceste na avtocestni križ, na Lisičju pri Šmarju Sap.

ZVOK
Minister Franc Bogovič o možnostih obvoznice po Barju
Franc Bogovič o Naturi 2000
Franc Bogovič o umestitvi obvoznice
Franc Bogovič o odločitvah

Vir: radio1.si

Komentiraj