Slovenija

Predsednik Türk si je ogledal posledice poplav v Dobrepoljski in Struški dolini

Predsednik Türk si je ogledal posledice poplav v Dobrepoljski in Struški dolini
Predsednik Türk si je ogledal posledice poplav
Predsednik Türk si je ogledal posledice poplav v Dobrepoljski in Struški dolini

Predsednik Türk si je ogledal posledice poplav

Struge – Predsednika države dr. Danilo Türk je danes, 24.9.2010 popoldan obiskal občino Dobrepolje, kjer si je ogledal posledice poplave. Čeprav je širša slovenska javnost za to zvedela šele v sredo, je bila dobrepoljska občina, ki se razprostira na območju dveh med seboj povezanih kraških dolin, ki ležita med Malo goro in Tisovško planoto Dobrepoljske in Struške doline, v poplavah najbolj prizadeto območje v državi.

»Premajhni smo, zato za javnost nismo bili zanimivi,« pravi Peter Pugelj, ki je bil do včeraj, ko je prevzel delo koordinatorja aktivnosti reševanja in oskrbe prebivalcev z območja Strug, ki so bili zaradi poplave odrezani od sveta, med tistimi domačini gasilci, ki so izvajali evakuacijo ljudi z najbolj ogroženih območij ter s čolni dostavljali hrano in druge potrebščine tistim, ki svojih domov niso hoteli zapustiti.

Čeprav je bil v sredo, ko so Stružanci po prijateljskih vezah le uspeli spraviti novico o svoji poplavljenosti v javnost, objavljen podatek, da je bila voda pri njih visoka tudi 8 metrov, Pugelj pravi, da je bila še precej več. »S čolni smo vozili nad telefonskimi kabli, hiše so bile tudi do dva metra v vodi, ena je bila celo povsem poplavljena, tako da je iz vode gledal le vrh strehe,« pravi Pugelj in dodaja, da je bilo samo na območju Strug, kjer je bila voda najvišja, poplavljenih okoli 50 do 60 objektov oziroma 200 ljudi, po vsej občini pa okoli 200 objektov.

Še do včeraj so imeli pri Zdešarjevih, ki so bili v vodi skoraj do dveh metrov, vode do kolen, danes pa so s pomočjo gasilcev že pospravljali ali bolj rečeno, odnašali na kup za odpadni material pohištvo, stole, sedežno garnituro, pa tudi peč za centralno kurjavo na pelete ter vse ostalo, kar so imeli v spodnjih prostorih pred 11 leti zgrajene hiše. Voda se namreč, na srečo, kot opravijo Zdešarjevi, ki so bili kar 5 dni brez elektrike, še vedno pa so brez vode, zelo hitro umika. Vendar pa za seboj pušča tudi razdejanje, ki si ga v oceni škode zaenkrat nihče še ne upa niti napovedati. Od večjih objektov je največ škode utrpel Dom starejših občanov v Vidmu, ki si ga je predsednik Türk zato danes tudi ogledal.

Vir: dolenjskilist.si, M. Leskovšek-Svete

Komentiraj