Loški Potok

Vas Retje v občini Loški Potok znova pod vodo, november 2014

Retje, poplave november 2014
Retje, poplave november 2014

RETJE – Bralec Blaž Mohar Radoš nam je posredoval žalostne fotografije napol potopljene vasice Retje v občini Loški Potok, kjer posledice deževja še kako čutijo. In to ne prvič, ampak, kot je zapisal Blaž: »Stoletne vode so očitno postale polletne.«

Retje, poplave november 2014

Retje, poplave november 2014

Retje so bile v zadnjih letih pod vodo kar trikrat: »18. ter 19. 9. 2010 so stoletne vode poplavile vas Retje v občini Loški Potok. 22. 1. 2014 so stoletne vode ponovno poplavile vas Retje. Tedaj ste tudi napisali članek v Slovenskih novicah na to tematiko. Danes, 8. 11. 2014, so stoletne vode ponovno poplavile in vas Retje je ponovno ‘pod’ vodo,« mokre spomine opisuje Blaž.

Cerkniško jezero se dviguje

V nedeljo in ponedeljek se bo obseg ojezerjenih površin na Cerkniškem in Planinskem polju povečeval, na ostalih kraških poljih notranjskega in dolenjskega krasa pa se bo ohranjal. Vodnatost rek po državi se bo počasi zmanjševala, ponoči bo dež po večini ponehal, so sporočili iz Agencije RS za okolje.
Ojezerjene površine na dolenjskem in notranjskem krasu, zlasti v Loški dolini, na Cerkniškem polju in v porečju reke Pivke, se še povečujejo. Na Ljubljanskem barju so se poplavljene površine ustalile, ponekod lahko pride do dodatnih težav zaradi dviga nivoja talne vode.

V soboto popoldne je popustila začasna pregrada, ki je preprečevala vdor vode z Ljubljanskega barja na območje Rudnika oziroma Ilovice. Po podatkih ljubljanske civilne zaščite bo voda na tem območju porasla za največ 40 centimetrov.

Reke Ljubljanica, Krka, Drava v spodnjem toku ter Sava v srednjem in spodnjem toku poplavljajo na območju pogostih poplav. Poplavne razmere ob Dravi se bodo počasi umirile.

STA

Komentiraj