Slovenija

Najuglednejši slovenski direktorji 2015 – Janez Škrabec na 3. mestu

Najuglednejši slovenski direktorji 2015 - lestvica
Najuglednejši slovenski direktorji 2015 - lestvica

Jože Colarič je najuglednejši slovenski menedžer, Aleš Hauc in Mirko Tuš pa kljub težavam v banki in podjetju ostajata med top 10 slovenskimi direktorji, kažejo rezultati raziskave Ugled 2015.

Predsednik uprave in generalni direktor novomeške Krke Jože Colarič je po raziskavi Ugled 2015 agencije Kline & Partner najuglednejši direktor v Sloveniji, farmacevtska družba, ki jo vodi, pa velja za najuglednejše slovensko podjetje.

Kaj pomeni ugled?

Ugled podjetja narašča s kakovostjo izdelkov/storitev, pozitivnimi priporočili in mnenji kupcev, z izbiro kakovostnih poslovnih partnerjev, visoko stopnjo družbene odgovornosti, pada pa zaradi plačilne nediscipline, finančnih nepravilnosti in manipulacij, neetičnega in neodgovornega vedenja vodstva do zaposlenih ter neustreznih odzivov vodstva na dogajanje v podjetju in zunaj njega.
Vir: revija Podjetnik, oktober 2014

Kdo sestavlja poslovno javnost, ki sodeluje v raziskavi Ugled 2015

Poslovno javnost, ki odgovarja na vprašanja v raziskavi Ugled 2015, sestavljajo:
– vrhnji in srednji menedžment v velikih, srednjih in malih podjetjih
– ter strokovnjaki za razvoj, finance, proizvodnjo, marketing in upravljanje človeških virov.

Torej tisti, ki so motivirani za poznavanje preučevanih podjetij in njihovih direktorjev.
Če želite izvedeti, kako poteka meritev ugleda, kliknite tukaj.

Šef dolenjskega farmacevta na vrhu že nekaj let

Jože Colarič se s svojim delom v Krki že nekaj let uvršča na vrh lestvice ugleda; pa čeprav je pretekli teden moral javnost obvestiti, da je bila četrtkova skupščina Krkinih delničarjev nična, kajti njegovi pristojni so skupščino sklicali glede na zakonske roke na nezakonit datum. Poleg tega je prejšnje leto Krka, ki precejšen delež poslovanja opravi na ruskem trgu, zaradi padca rublja utrpela visok izpad dobička, kar je nadomestila s sprostitvijo rezervacij v bilanci.

Kljub težavam Krke zaradi zapletov na ruskem trgu visoko uvrstitev Colariča pojasnjuje poglavitna značilnost raziskave Ugled 2015: raziskava se ne osredotoča le na dogodke v zadnjem koledarskem letu, ampak temelji na merjenju in ugotavljanju ugleda podjetij in njihovih vodilnih skozi daljše časovno obdobje do aprila letos (psiholog Miro Kline raziskavo s soavtorji pripravlja vsako leto že skoraj tri desetletja).

Kdo sledi Colariču

Letos se je Colariču na lestvici uglednih prvič približal Franjo Bobinac iz Gorenja, sledi pa jima Janez Škrabec, direktor in lastnik Rika. Po ruski avanturi v logističnem centru Čehovo, v katero se je podal skupaj z nekdanjim Intereuropinim direktorjem Andrejem Lovšinom in ki je presegel načrtovane stroške za več deset milijonov evrov, zdaj zavestno gradi svoj imidž, kar pojasnjuje njegovo visoko uvrstitev med poslovneži. Na četrtem mestu je presenečenje, Mirko Tuš (Tuš Holding) kljub vsem težavam v skupini Tuš v poslovni javnosti uživa velik ugled, čeprav je njegovo podjetje na repu lestvice uglednih podjetij.

Vir: siol.net

Komentiraj