Slovenija

Lokalne volitve 2010: Začela se je enomesečna kampanja

Lokalne volitve 2010
Lokalne volitve 2010
Lokalne volitve 2010

Lokalne volitve 2010

Slovenija – V petek, 10.9.2010 se je tudi uradno začela kampanja pred lokalnimi volitvami 2010. Mesec dni, kolikor nas loči do volilnega dne, ki bo v nedeljo, 10.10.2010, bodo zaznamovali številni dogodki, od novinarskih konferenc do javnih shodov, s katerimi bodo poskušali kandidati pridobiti naklonjenost volivk in volivcev.

Predvolilne aktivnosti, ki sicer intenzivno že potekajo, se bodo morale skleniti 8. oktobra 2010 opolnoči, ko se bo volilna kampanja končala in bo nastopil predvolilni molk.

Kljub uradnemu začetku enomesečne volilne kampanje pa čas za vlaganje kandidatur še ni potekel. Tako županske kandidature kot tudi kandidatne liste za občinske svete je namreč pri občinskih volilnih komisijah možno vložiti še do 15. septembra 2010 do 19. ure. Do tega dne lahko volivci tudi še podpisujejo obrazce podpore kandidatom.

Kdo vse se poteguje za županske položaje in mesta v občinskih svetih, bo dokončno znano 21. septembra 2010, ki je zadnji rok za izdajo odločb o potrditvi oz. zavrnitvi kandidatur. Štiri dni zatem, 25. septembra 2010, pa bodo seznami potrjenih kandidatur in list kandidatov tudi javno objavljeni.

Organizatorji so morali za volilno kampanjo odpreti poseben račun in bodo morali vse stroške kampanje tudi poravnati izključno s tega računa. Zakon pa – glede na število volivcev v občini – določa tudi zgornjo mejo sredstev, ki je stroški kampanje ne smejo preseči.

V času volilne kampanje bodo kandidati volivke in volivce nagovarjali tudi s plakati in različnimi tiskovinami. Poleg plakatnih mest, ki jih mora vsaka občina brezplačno in enakopravno zagotoviti vsem organizatorjem volilne kampanje, lahko organizatorji dodatna plakatna mesta tudi zakupijo.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj