Slovenija

Kristjani danes praznujejo Jezusov vnebohod

40 dni po veliki noči, ki je letos bila 24.4.2011, kristjani praznujejo Jezusov vnebohod, ki je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov.

Ob Jezusovem vnebohodu, ki so ga zanesljivo obhajali že konec 4. stoletja, se verniki spominjajo dogodka, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko življenje in odšel v nebo.

Po svetopisemskem pripovedovanju se je Jezus 40 dni po smrti prikazoval učencem in izbranim pričam, nato pa se pred njihovimi očmi z dušo in telesom dvignil v nebo. Kot pojasnjujejo na Slovenski škofovski konferenci, ostaja navzoč na več načinov, med drugim pri molitvi v skupnosti verujočih in v zakramentih.

Pomen Kristusove navzočnosti med ljudmi je temelj, na katerem sloni nauk Cerkve in iz katerega izhaja tudi njeno verovanje. Že prvi kristjani so spomin na zadnjo večerjo obhajali v obliki, kakršno poznamo danes – zbirali so se ob branju Božje besede, molitvi Očenaša in lomljenju kruha, so še zapisali na Slovenski škofovski konferenci.

Čez deset dni bodo kristjani praznovali še binkošti, ko se spominjamo prihoda Sv. duha in ustanovitve Cerkve.

Vir: rtvslo.si, A. M.

Komentiraj