Slovenija

Janez Škrabec na Poslovni konferenci Portorož: Slovenija ni naredila domače naloge

Janez Škrabec direktor skupine RIKO
Janez Škrabec direktor skupine RIKO

Portorož – Poslovanje s Turčijo je enostavno, čeprav obstajajo tudi skrite ovire. Treba je narediti domačo nalogo, pravijo udeleženci okrogle mize.

Janez Škrabec direktor skupine RIKO

Janez Škrabec direktor skupine RIKO

Turčija potrebuje denar tujih investitorjev. V Turčiji ni tako težko poslovati,” je na Poslovni konferenci Portorož (PKP) povedala Yaprak Gulcan, iz univerze Dokuz Eylal University. “Delamo veliko na tem, da privabimo tuj kapital.” Med prednostmi poslovanja v Turčiji je izpostavila velikost trga, mlado prebivalstvo in 4,3-odstotno gospodarsko rast. Pričakuje se, da bo država do leta 2017 povprečno rasla 6,7 odstotka, kar je visoka rast.

Kot dodaja, je med cilji države, da v 10 letih krepko poveča svoj uvoz, in sicer iz 245 milijard dolarjev leta 2013 na 625 milijard dolarjev leta 2023. Vlada ima ambiciozne cilje, finančni minister pa zagotavlja, da je turško gospodarstvo najmočnejše do sedaj, je poudarila Gulcanova.

Škrabec: Država nam ne pomaga

Šef Rika Janez Škrabec, je na okrogli mizi povedal, da s strani države ne vidi nobene pomoči, ki bi jim omogočila prodor na tuje trge.

“Ni težko poslovati s Turčijo, ampak morate narediti domačo nalogo. V Sloveniji je še vedno nismo naredili. Turčija ima svojo 500 letno zgodovino, imajo celotno Azijo, bili so največja država na svetu,”

je poudaril.

Danes je PKP naredila dobro potezo, ustanovitev kluba Biznis plus, ki združuje balkanske poslovneže. Treba je iti na te trge,” pravi Škrabec in dodaja, da je Slovenija brez denarja, zato se mora nujno usmeriti na štiri ali pet novih trgov.

Dodal je še, da Slovenija danes nima veliko ponuditi Turčiji, saj nima močnih in svetovno prepoznanih blagovnih znamk. [oglas tip=”468×60″ p=”C”]

Smrekar: Pri poslovanju s Turčijo so tudi določene skrite ovire

Enzo Smrekar iz Atlantic Grupe pa pravi, delati s Turčijo pomeni delati s tamkajšnjim sektorjem. “Če govorimo o prehrambeni industriji je to država, ki je bogata s hrano, hrana je tam tudi zelo poceni. Na srečo tja izvažamo, vendar so določene skrite ovire, povezane z določeno dokumentacijo, ki jo je treba večkratletno obnavljati, kar povzroča dodatne stroške,” pojasnjuje.

Treba je narediti domačo nalogo, biti pozoren, kaj vaš izdelek prinaša tem trgu, kakšna je dodana vrednost. Tam je namreč veliko izdelkov, treba je misliti globalno, se osredotočiti od trga do trga. Naredili smo analize, se pogovarjali s strankami in zdaj ponovno delamo strategijo o prodoru na turškem trgu,” je povedal.

Vir: finance.si, Aleš Perčič in Manja Pušnik

3 komentarji

  • Janez Škrabec in Zoran Janković sta sposobna rešiti Slovenijo, pustimo jima, da delata po svoje in sonce bo zopet sijalo škrlatno rdeče in nam pokazalo pot sreče.
    Lepo je biti v naši domovini mlad.

  • Jože, ti nimaš pojma ! Škrabec še svojega podjetja Riko hiše noče rešiti , pustil jih je, da se sami borijo in počasi crkujejo!

Komentiraj