Slovenija

Harmonika že v prvem polfinalu Evrosonga 2010 – Znanih prvih deset finalistov

Eurosong, nastop Finske na prvem predizboru

Nastop Finske

Na 1. evrovizijskem večeru se je pomerilo 17. polfinalistov, a vstopnico za finalni nastop si je priborilo le deset nastopajočih. Harmonika je krst na letošnjem evrovizijskem odru doživela že v prvem polfinalu. Finski predstavniki v belem so z nasmeškom na obrazu predstavili poskočno skladbo Kuunkuiskaajat.

V sobotni finale so se uvrstili:
1. Bosna in Hercegovina: Vukašin Brajić – Thunder And Lightning
2. Moldavija: Sunstroke Project & Olia Tira – Run Away
3. Rusija: Peter Nalitch & Friends – Lost And Forgotten
4. Grčija: Giorgos Alkaios & Friends – OPA
5. Portugalska: Filipa Azevedo – Ha Dias Assim
6. Belorusija: 3+2 – Butterflies
7. Srbija: Milan Stanković – Ovo Je Balkan
8. Belgija: Tom Dice – Me And My Guitar
9. Albanija: Juliana Pasha – It’s All About You
10. Islandija: Hera Bjork – Je Ne Sais Quoi

Na 1. predfinalnem izboru se je predstavilo 17 držav, deset tistih, ki so zbrali največ glasov s televontingom in dobili tudi največ glasov žirije (ta se z letošnjim letom vrača tudi v polfinala), pa bo lahko na oder arene Telenor v norveški prestolnici znova stopilo v soboto, 29 maja 2010. Koliko glasov so prejeli zmagovalci prvega večera bo znano po finalnem izboru.

Podobno velja tudi za četrtkov finale, ko bodo 11. nastopili tudi naši predstavniki Ansambel Žlindra in Kalamari. V finalu jih že čakajo predstavniki Španije, Velike Britanije, Francije, Nemčije in Norveške, ki so se tja uvrstili neposredno.

Kaj pa glasovanje?

Glasovanje iz Slovenije v prvem polfinalu ni bilo mogoče, saj Slovenije ni bilo med nastopajočimi polfinalisti. Glas za svojega favorita boste tako lahko oddali v četrtek, 27. maja – glasovali pa boste lahko za vse nastopajoče v drugem polfinalu, razen za Slovenijo. Evrovizijska pravila namreč določajo, da za svojo državo ne morete glasovati.

Vir: rtvslo.si in siol.net

Komentiraj