Slovenija

Bo obvoznica Škofljica sploh kdaj zgrajena?

Prometni zastoji na cesti Ljubljana - Škofljica
Prometni zastoji na cesti Ljubljana - Škofljica
Prometni zastoji na cesti Ljubljana - Škofljica

Prometni zastoji na cesti Ljubljana – Škofljica

Škofljica – Postopka priprave državnega prostorskega načrt za obvoznico Škofljica ni mogoče nadaljevati do pridobitve stališča okoljskega ministrstva, kaže poročilo o realizaciji aktivnosti pri pripravi državnih prostorskih načrtov, s katerim se je v ponedeljek seznanila vlada.

Obvoznica Škofljica torej še vedno čaka na stališče okoljskega ministrstva glede uporabljene metodologije za oceno vpliva ceste na vrste in habitate, glede določitve potrebne količine nadomestnih habitatov ter načina izvedbe in upravljanja nadomestnih habitatov.

Po več kot sedmih letih iskanja najboljše trase za obvoznico Škofljica so strokovnjaki proučili enajst različic, odločili so se, da je najboljša trasa 2A po Barju.

Ali bo cesta po njej sploh kdaj zgrajena, pa zaradi omejitev Nature 2000 in nasprotovanja Civilne iniciative Lavrica še vedno ni jasno. Dolenjci, ki se vsakodnevno vozijo v Ljubljano, bodo tako še vedno ujetniki jutranjih in popoldanskih prometnih zastojev.

Idilična narava na eni strani, na drugi pa gost promet v jutranji in popoldanski konici.

Obvoznico naj bi gradili na območju Barja, ki je v okviru Nature 2000 opredeljeno kot območje za zaščito prostoživečih ptic in naravnih habitatov.

Da pa je treba umakniti prostorske načrte štiripasovnice in obvoznice, zahtevajo v civilni iniciativi, kjer so se že obrnili na Evropsko komisijo. No, prav iz Evrope pa opozorila zaradi tega, ker se gradnja še ni začela, dobiva tudi župan. Gradnjo lahko poleg podpisov civilne iniciative zaustavijo tudi arheološke najdbe.

Občani si želijo, da bi država namesto gradnje novih cest raje poskrbela za dober javni prevoz, to pa ne bo rešilo težave tovornih vozil, skozi Škofljico jih vsak dan pelje več kot 5.000.

Vir: siol.net, Za Planet TV Živa Ivačič

Komentiraj