Slovenija

23. žalna svečanost pod Krenom v Kočevskem rogu

Obeležje ob jami pod Krenom
Obeležje ob jami pod Krenom
Obeležje ob jami pod Krenom

Obeležje ob jami pod Krenom

Kočevski rog – Pod Krenom v Kočevskem Rogu je v nedeljo, 3.6.2012 pred okoli dva tisoč glavo množico potekala že 23. žalna svečanost v spomin na več kot deset tisoč po vojni, junija leta 1945, ubitih ljudi, ki se niso strinjali s komunistično oblastjo.

Pred kapelo Božjega usmiljenja je mašo vodil Juliusz Janusz, apostolski nuncij v Sloveniji. Ideologiji fašizma in komunizma, je v nagovoru dejal nuncij, ki sta hoteli prevzeti oblast sveta, sta povzročili veliko gorja in preganjanje vernikov. Poleg Roga je spomnil tudi na sotrpine iz Teharja, kristjane pa pozval, da so zmožni odpuščanja, tudi tistim, ki so morili.

Jože Pavlič, podpredsednik Nove slovenske zaveze je povedal, da v Sloveniji še ni prišlo do sprave, kar je obžalovanja vredno. Tudi Boštjan Zadnikar iz Nove slovenske zaveze je pred kapelo, v samoti Kočevskega poudaril, „da je za današnjo razdeljenost slovenskega naroda kriv komunizem v obdobju 1941-1945, ki je slovenskemu narodu zadal globoko rano“. Dogodka se je udeležil tudi kočevski župan dr. Vladimir Prebilič. „Kot zgodovinar sem prepričan, da se takšen dogodek nebi smel nikoli zgoditi,“ je dejal Prebilič in nadaljeval:“Zgolj skrajno brezvestni ljudje so lahko izvedli takšen pomor. Mednarodno vojno pravo jasno zapoveduje ravnanje v takšnih primerih. Nedvomno je bilo veliko negativne energije, vendar bi morala oblast biti tako močna in duhovno stabilna, da bi preprečila takšen pogrom. Pa tega niso storili. In s tem, hoteli ali ne, je to postal del naše zgodovine, zgodovine Kočevske. Mislim, da je tiščanje glave v pesek in negiranje dogodka nespametno. Hkrati pa je prav, da se tudi v imenu vseh, ki so tu storili svoj konec, poklonimo in izkažemo pieteto. Lokalna skupnost si svoje zgodovine ne more pisati sama, je pa prav, da jo sprejme in zavzame stališče do nje in to bi rad s svojo prisotnostjo tudi storil“, je še dodal župan dr. Vladimir Prebilič.

Komentiraj