Slovenija

10. Strateški forum Bled: Obeta se nova hladna vojna pravi Janez Škrabec

Janez Škrabec na 10. Strateškem forumu Bled
Janez Škrabec na 10. Strateškem forumu Bled

Zagotovo se obeta nova hladna vojna. Krizna žarišča bodo pripeljala najmanj do tako imenovanega frozen conflicta. Po drugi strani pa vidimo čedalje več integracije, pravi podjetnik Janez Škrabec.

Bled – Uvodna okrogla miza 10. Strateškega foruma Bled je v ponedeljek, 31. avgusta 2015 odprla nekaj vprašanj o novem svetovnem redu, pri tem pa se seveda ni mogla izogniti niti begunski krizi. Med udeleženci foruma smo poiskali nekaj sogovornikov in jih povprašali o tem, kako vidijo premikanje svetovnih silnic, kako bi se morala Evropa odzvati na begunsko krizo, kaj ta pomeni za našo prihodnost. 

Janez Škrabec, podjetnik, Riko

Smo priča nastajanju novega svetovnega reda? “Po eni strani se zagotovo obeta nova hladna vojna. Krizna žarišča bodo pripeljala najmanj do tako imenovanega frozen conflicta. Po drugi strani pa vidimo čedalje več integracije. O Rusiji pa bi rekel, da je najpomembnejši ukrep, ki jo je doletel, nizka cena nafte. To zelo vpliva na ruski bruto domači proizvod in proračun, kjer nafta predstavlja 40 oziroma 70 odstotkov prihodkov. Ob takšnih razmerah rusko gospodarstvo ne more cveteti.”

“Letos zaradi razmer na ruskem trgu zagotovo ne bomo imeli rasti, ne v Rusiji ne v Ukrajini. Ta trga sta zelo povezana, medsebojni vpliv je močan. Morda je treba narediti korak nazaj, da bi lahko pozneje stopili naprej.”

O migrantih, ki prihajajo proti Evropi: “Zelo mi je bila všeč izjava predstavnika Danske, ki je govoril o kampanji, ki so jo posneli v državi. V njej nastopa vrsta odvetnikov, intelektualcev, pod sliko katerih piše, da so bili nekoč priseljenci. Verjamem, da imajo migranti močan značaj, če jim je uspelo priti tako daleč. Tudi moj stari oče je leta 1945 emigriral v Argentino in tam so ga dobro sprejeli. Mislim, da nas Evropejce ta izkušnja mora narediti bolj širokosrčne.”
Vir: siol.net

Komentiraj