Ribnica

Železniško progo Ljubljana – Kočevje naj bi vnovič usposobili do leta 2017

Obnova železniške proge v Ribnici
Obnova železniške proge v Ribnici

Za prenovo proge med Ribnico in Kočevjem je leta 2013 zmanjkalo denarja, projekt bodo skušali stisnit v proračuna 2016 – 2017

Ribnica – Prenove zadnjega, približno 12-kilometrskega dela kočevske železniške proge med Ribnico in Kočevjem, se bodo lotili prihodnje leto, v celoti pa naj bi jo usposobili do leta 2017, je ob včerajšnjem delovnem obisku v Kočevju povedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Prenova omenjenega dela naj bi državo stala približno 40 milijonov evrov.

Ni milijonov, ni proge

V obdobju od 2008 do 2013 je država obnovila 36 kilometrov proge med Ljubljano in Ribnico in za to porabila približno 60 milijonov evrov, dela je opravljal ŽGP. V prihodnje naj bi obnovili še 13-kilometrski odsek do Kočevja, za kar bi potrebovali 20 milijonov evrov in dodatnih 20 za zavarovanje proge s signalnovarnostnimi in telekomunikacijskimi napravami. Vlak od Ljubljane do Kočevja bi vozil uro in dvajset minut, gre za razdaljo približno 60 kilometrov. Je to ustrezna hitrost za človeka 21. stoletja?

Ker je na Kočevskem približno 3000 ljudi zaposlenih drugje, je minister poudaril predvsem njeno vlogo pri dnevnih potovanjih v osrednjo Slovenijo in Ljubljano. S kočevskim potniškim vlakom naj bi tako delno razbremenili tudi cesto iz Škofljice v Ljubljano, ljubljanska avtomobilska parkirišča ter okolje, je dodal in hkrati zatrdil, da bodo omenjeni projekt obravnavali prednostno.

Glede problematike reševanja prometnih zagat na cesti Škofljica-Ljubljana je napovedal, da naj bi cestni priključek Šmarje – Sap začeli graditi že v jeseni, na ministrstvu pa so se že tudi dogovorili glede ukrepa štirih prometnih pasov na Dolenjski cesti do Lavrice in zanje naročili projekte. Omenjene pasove naj bi vzpostavili že v jeseni ali najkasneje do začetka novega leta, je še povedal Gašperšič.

Koridorji in župani

Še bolj aktualno je vprašanje, ali je to res prioritetna naložba države, glede na to, da proga sicer ne leži na glavnih evropskih koridorjih, potenciala za potnike in tovor pa je razmeroma malo. Odvisno, koga vprašamo. Župani ob progi so za gradnjo zelo zainteresirani, tudi potencialni potniki se ne bi branili dobre povezave z vlakom.

Na ministrstvu za infrastrukturo te dni pripravljajo proračun za leti 2016 in 2017, zelo verjetno bodo vanj spravili tudi dokončanje proge Ljubljana – Kočevje. Potrebujemo predvsem pametno načrtovano in varčno grajeno infrastrukturo, ki bo spodbujala razvoj biznisa in nove službe.

Komentiraj