Ribnica

Vtisi iz 3. letnega koncerta simfoničnega orkestra Glasbene šole Ribnica 2012

3. letni koncert Simfoničnega orkestra Glasbene šole Ribnica
3. letni koncert Simfoničnega orkestra Glasbene šole Ribnica
3. letni koncert Simfoničnega orkestra Glasbene šole Ribnica

3. letni koncert Simfoničnega orkestra Glasbene šole Ribnica

Ribnica – Ribnica je ena redkih občin, ki se lahko pohvali s simfoničnim orkestrom. V Sloveniji je preko 60 glasbenih šol, ki jih obiskuje tudi sedemsto, osemsto, tisoč učencev, pa nimajo simfoničnega orkestra.

Simfonični orkester Glasbene šole Ribnica se je formiral v začetku leta 2006, na pobudo takratne ravnateljice Bernarde Kogovšek. Na povabilo so se odzvali številni bivši učenci in skupaj z učenci glasbene šole je uspešno nastal nov orkester. Kot je dejala bivša ravnateljica, se ji je s tem uresničila dolgoletna želja. Orkester se je prvič predstavil 23. maja 2006, na koncertu orkestrov glasbene šole v Ideal centru v Ribnici. V naslednjih letih je lepo napredoval in nastopal vedno pogosteje tako v Ribnici kot v Velikih Laščah.

Leta 2009 se je prvič predstavil na reviji simfoničnih orkestrov v Krškem in prejel zelo dobre kritike. Od ustanovitve je sodeloval na vseh tradicionalnih božično-novoletnih koncertih v Ribnici. Prelomnico v delovanju simfoničnega orkestra GŠ Ribnica prav gotovo pomeni uspešen prvi samostojni koncert, 13. marca 2010, pred množičnim občinstvom v Športnem centru Ribnica. Letošnji že tretji samostojni koncert kaže na dejstvo, da je spomladanski koncert orkestra postal stalnica.  Od samega začetka simfonični orkester vodi bivši ravnatelj Glasbene šole Ribnica, Matjaž Jevšnikar, ki je povedal, da voditi takšen sestav ni enostavno, je pa prijetno, ko vidiš, da glasbeniki v njem igrajo z veseljem. S pripravami na vsakoletni koncert začnejo že v oktobru. Takrat začnejo s sekcijskimi vajami, saj orkester deluje projektno. Vsako leto povabijo v goste tudi zanimive izvajalce, ki so sicer povezani z ribniško glasbeno šolo. Letos so se odločili, da povabijo bivšo učenko, Petro Gorše, ki je odpela skladbi Ditke Haberl, Nad mestom se dani in Samo nasmeh, s katero so nastopili že na lanskem božično-novoletnem koncertu. Petra Gorše se s pisanjem avtorskih besedil in samostojnim petjem ukvarja že od dijaških let, ko je obiskovala Gimnazijo Želimlje. Njene skladbe imajo predvsem duhovno, krščansko vsebino, s katero je zaznamovala že štiri festivale duhovno ritmične glasbe “Ritem Duha”. Na dveh je prejela tudi glavno nagrado strokovne žirije. Sicer diplomirana novinarka in profesorica angleščine je pevsko izobraževanje lani zaključila pri priznanemu tenoristu Diegu Barriosu Rossu. V Ribnici je že sodelovala s pihalnim orkestrom in triom tolkal MP3, z veseljem pa se je odzvala tudi povabilu Simfoničnega orkestra Glasbene šole Ribnica. Poleg nje je na sinočnjem vrhunskem koncertu v dvorani Športnega centra Ribnica nastopil še Jazz-rock ansambel Glasbene šole Ribnica, ki je vedno zelo dobro sprejet. Ravnateljica Glasbene šole Ribnica, Majda Kokošinek je po koncertu s ponosom poudarila, da bi si takšnih talentov, kot jih ima ta glasbena šola, marsikje želeli.

Vir: radio1.si

Komentiraj