Ribnica

Spominsko leto 2023 bo v znamenju 60. obletnice Glasbene šole Ribnica

Ravnatelj GŠ Ribnica Franc Malavašič in župan Ribnice Samo Pogorelc

Ribnica – V prostorih Glasbene šole Ribnica je potekala slovesna razglasitev spominskega leta Občine Ribnica, ki je letos posvečeno 60. obletnici delovanja Glasbene šole Ribnica. Zbrane predstavnike javnih zavodov in inštitucij sta nagovorila župan Ribnice, Samo Pogorelc, ki je predstavnikom GŠ Ribnica čestital za razvoj in izjemne dosežke v vsem tem času ter ravnatelj Glasbene šole Ribnica, Franc Malavašič, ki je predstavil delovanje in dosežke šole skozi vsa ta leta.

Z izjemnim nastopom na slovesni razglasitvi so navdušili tudi mladi glasbeniki GŠ Ribnica: Ana Kusterle (kitara pod mentorstvom Viktorja Papeža), Lara Petek (harfa pod mentorstvom Lare Hrastnik) in Matija Košir (klavir pod mentorstvom Mirjane Zeljić Brnčič). Tako se bodo v okviru spominskega leta na območju občine Ribnica, v sodelovanju z Glasbeno šolo Ribnica in vsemi javnimi zavodi, odvile pestre vsebine za vso populacijo (tradicionalni koncert GŠ Ribnica, panojska razstava v ribniškem gradu, Koncert učiteljev GŠ, literarni večeri,…), zato lepo vabljeni, da se nam pridružite tudi vi.

GLASBENA ŠOLA RIBNICA SKOZI 60. LET

Začetki ustanovitve Glasbene šole Ribnica segajo v leto 1962, ko je občinski odbor izdal anketni list za vpis učencev v glasbeno šolo, kateri je pokazal ogromno zanimanja. Tako se je, 8. septembra 1963, začel pouk na ribniški glasbeni šoli Z 84 učenci, na petih oddelkih in s petimi pedagoškimi delavci.

V letu 1968 se je odprl dislociran oddelek v Sodražici Z 19 učenci, leta 1979 pa še v Loškem Potoku z 14 učenci. Zelo dolga in uspešna doba prvega ravnatelja, gospoda Andreja Puharja, se je zaključila leta 1986, po kar 23 letih vodenja glasbene šole.

Njegov naslednik, izkušen ravnatelj, gospod Mirko Rebolj, je vodenje šole prevzel jeseni 1986 in je šolo vodil vse do upokojitve leta 1994.

Naslednje obdobje vodenja glasbene šole je bilo pod taktirko gospe Bernarde Kogovšek, ki je šolo prevzela leta 1994, ko jo je obiskovalo 184 učencev. Na Miklavževo, leta 1999, se je uresničila dolgoletna želja zaposlenih, učencev ter staršev, saj so se odprla vrata nove glasbene šole, na lokaciji, kjer še dandanes delujemo. V letu 2004 se je začelo novo obdobje glasbenega izobraževanja, tudi v Velikih Laščah, kjer je bil pridobljen nov oddelek. Leta 2007, ko je ga. Kogovšek sklenila delo ravnateljice, je šolo obiskovalo že 304 učencev.

Vodenje šole je nato prevzel gospod Matjaž Jevšnikar, ki je v glasbeno šolo pripeljal nov oddelek ljudskih glasbil in čudovit zvok roga.

Gospa Majda Kokošinek je prevzela vodenje Glasbene šole Ribnica v šolskem letu 2011/2012. Zavod je doživel nekaj pomembnih sprememb, med drugim tudi prenovo fasade in prehod na uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Leta 2018 je vodenje prevzel ravnatelj Franc Malavašič in danes se Glasbena šola Ribnica lahko pohvali s kar 322 vpisanih učencev, ki pridobivajo znanje iz enega izmed kar 22- ih glasbenih predmetov. Skupaj s programom glasbene pripravnice in predšolsko glasbeno vzgojo, število vpisanih doseže kar 340. Za njihovo glasbeno rast skrbi 32 pedagoških delavcev ter 5 delavcev tehnične stroke. Na šoli danes deluje že devet orkestrov, število tekmovanj, ki se jih udeležujejo naši učenci, se iz leta v leto povečuje. Samo v lanskem letu je bila GŠ Ribnica na državnih in mednarodnih tekmovanjih zastopana kar 82- krat. GŠ Ribnica je prvič kandidirala na projektu  Erasmus+ in bila tudi tam uspešna.

GŠ Ribnica uspešno sodeluje z občinami, ki zagotavljajo finančna sredstva za investicije v izboljšanje prostorov in opreme šole, zato lahko svojim učencem ponudi najnovejšo tehnologijo in sodobno opremo, ki zagotavlja optimalne pogoje za učenje in ustvarjanje glasbe. Poleg izobraževalne dejavnosti GŠ Ribnica aktivno spodbuja tudi kulturno življenje v okolici, saj vsako leto pripravi več kot 100 nastopov. 

Vse te aktivnosti dokazujejo, da se Glasbena šola Ribnica uspešno razvija in vzgaja nove generacije glasbenikov, na katere bomo lahko zelo ponosni.

Komentiraj