Ribnica

Vlada zavrnila opozorila, da v romskem naselju Goriča vas ni pitne vode

Romsko naselje Goriča vas pri Ribnici. Foto: Bojan Rajšek/Delo
Romsko naselje Goriča vas pri Ribnici. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Ljubljana – Vlada je zavrnila predlog varuha človekovih pravic, naj čim prej sprejme in izvede ukrepe za zagotovitev dostopa do pitne vode v romskem naselju Goriča vas v občini Ribnica. Vlada je v današnjem odgovoru na predlog varuha pojasnila, da je dostop do pitne vode v tem naselju že zagotovljen.

Varuh si je na povabilo prebivalcev Goriče vasi septembra ogledal bivanjske razmere v tem naselju in ugotovil, da ni zagotovljenih sanitarij in pitne vode.

Varuh je zato vlado pozval, naj posreduje na podlagi dela zakona o romski skupnosti, ki govori o tem, da lahko za izboljšanje bivalnih razmer pripadnikov romske skupnosti v primeru, če tega ne uspe zagotoviti lokalna skupnost, poskrbi vlada. Varuh je predlagal, naj vlada sprejme in izvede ukrepe za zagotovitev javnega dostopa do pitne vode oziroma dostopa na javnem priključku. Do izgradnje dostopa pa naj se prebivalcem Goriče vasi nemudoma zagotovi dovoz pitne vode v cisterni.

Vlada je danes po seji sporočila, da je skrbno proučila predlog varuha, a da je na podlagi zbranih informacij s strani pristojnih državnih organov in organov lokalne samouprave o dejanskem stanju in proaktivnem delovanju občine ugotovila, da se dejansko stanje v primeru Goriče vasi razlikuje od stanja, ki je prikazano v predlogu varuha. Prav tako vlada nima dovolj trdne podlage, da bi v skladu z zakonom o romski skupnosti posegala v pristojnosti samouprave lokalne skupnosti, so pojasnili v sporočilu vlade. Zato vlada predloga varuha o zagotovitvi dostopa do vode ni podprla.

Vladala je napovedala, da namerava spremembe zakona o romskih skupnosti, ki bi natančneje določile pristojnosti občin in države.

Glede predloga varuha, naj se do izgradnje dostopa do pitne vode na javnem priključku voda prebivalcem Goriče vasi dobavlja s cisternami, je vlada odgovorila, da na podlagi dokazil občine Ribnica in navedb prebivalcev naselja, ki so jih podali maja letos, Goriča vas ima cisterno, v katero jim lokalni gasilci dobavljajo vodo.

Vir: dolenjskilist.si, STA, M. M.

Komentiraj