Ribnica

Video: Na 14. Salamiadi 2014 pri sv. Ani 14 primerkov – zmagal Milivoj Jelenovič

Salamiada 2014 - zmagovalci
Salamiada 2014 - zmagovalci

Ribnica – Društvo prijateljev salam iz Ribnice je na sončno soboto, 29. marca 2014 v koči Planinskega društva Ribnica na Sveti Ani pripravilo že 14. zapored ocenjevanje teh mesnatih izdelkov.

Salamiada 2014 - zmagovalci

Salamiada 2014 – zmagovalci

Ocenjevalno komisijo so sestavljali predsednik Čampa Franc, ostali člani komisije pa so bili Mlakar Slavko, Divjak Janko, Lovšin Alojz, Mihelič Gregor. Ocenjevalna komisija je pod vodstvom veterinarja Franca Čampe ocenjevala 14 salam, ki so jih prinesli iz območja občin Ribnica, Dobrepolje in Kočevja. Letos so ocenjevali nekaj manj salam kot prejšnja leta. Spomnimo, na jubilejni 10. salamiadi leta 2010 jih je bilo rekordnih 42, leta 2012 20 in lansko leto 26.

Ocenjevanje je potekalo po pravilniku za ocenjevanje suhih salam. Tako so ocenjevali zgled, prerez, strukturo, okus, sestavo, aromo …, skratka šest različnih parametrov, ki so pomembni za kvaliteten proizvod. Največje število točk, ki jo lahko prejme salama pa je 20. Skozi potek ocenjevanja, ki je trajalo od devete ure dopoldan do 14. ure, se je v in pred kočo zvrstilo nekaj manj pohodnikov in ljubiteljev domačih dobrot kot prejšnja leta.

Rezultati

Po oceni strokovne komisije je najkvalitetnejšo salamo prinesel Milivoj Jelenovič, ki je edina dobila zlato prizanje. Kot je navada, pa je s tem moral odkupiti ‘flaškon’ 5l vina. Druga je bila slama, ki jo je na ocenjevanje prinesel Željko Čirović, tretja pa salama, ki jo je izdelal Janez Adamič. Ti dve salami sta dobili tudi srebrno priznaje.

  1. mesto s 19,16 točkami in zlato priznanje Milivoj Jelenovič
  2. mesto s 18,66 točkami in srebrno priznanje Željko Čirović
  3. mesto s 18,50 točkami in srebrno priznanje Janez Adamič

Poleg nagrad za prva tri mesta pa so bila podeljena še priznanja in sicer 1x zlato, 4x srebrno in 5x bronasto. Glede na podeljena priznanja, dobilo jih je kar 71% vseh ocenjevanih salam, je bila kvaliteta prinešenih salam zares na visoki ravni, kar je izpostavil tudi predsednik komisije France Čampa.

Organizatorji 14. Salamiade se zahvaljujejo generalnemu sponzorju podjetju Cementni izdelki Zobec d.o.o., Milici Ponikvar za odlično joto, “Šerifu” in Luku za logistiko, prav tako pa gre zahvala vsem tekmovalcem in udeležencem vedrega srca.

Cementi izdelki zobec - logo

 

1 komentar

Komentiraj