Ribnica

Več kot polovica vseh slovenskih medvedov je na kočevsko – ribniškem območju

medved

Več kot polovica vseh slovenskih medvedov živi v kočevsko ribniških gozdovih, ki so v toplem času polni pohodnikov, gobarjev in nabiralcev gozdnih sadežev. Ker lahko medveda srečajo skoraj povsod, ga je potrebno nase pravočasno opozoriti, saj se kosmatinec ponavadi pred človekom umakne.

V zadnjih dvajsetih letih so na kočevsko ribniškem območju zabeležili le tri napade na človeka, v vseh primerih pa je šlo za medvedko z mladiči. Kljub temu je potrebno vedeti, kako ravnati v primeru napada oz. se vesti tako, da do tega niti ne pride. Če srečate medveda ali medvedko, ostanite mirni, še najbolje je nepremično obstati oziroma se zadenjsko počasi umakniti. Nikar ne bežite, četudi ste morebiti prvaki v teku, saj medvedi tečejo s hitrostjo do 50 kilometrov na uro in vas bodo gotovo ujeli. Seveda je to takrat, ko imate pred seboj 150, 200 ali celo 300 kilogramsko mrcino, ki zna tudi zelo spretno plezati, lažje reči kot storiti. Zato je upoštevanje nekaterih železnih gozdnih pravil nujno, pravi Miran Bartol s kočevskega Zavoda za gozdove.

Zavedati se je treba, da je človek na medvedovem teritoriju le gost in da mora ohraniti pravo mero spoštovanja. Ne gre pozabiti, da je štirinožec divja žival, zato se do njega ne obnašajte zaupljivo in prijateljsko. Prav tako ni priporočljivo hoditi po medvedjih sledeh, ga iskati ali puščati ostankov hrane na prostem. Medved ima rad mir, zato za njim nikar ne silite v goščavo, predvsem pa ob obisku gozda uporabite pravo mero zdrave pameti.

ZVOK:
Miran Bartol kaj storiti, če pride do napada
Miran Bartol o varovanju pred medvedi

Vir: radiokrka.com

Komentiraj