Ribnica

Varstveno delovni center Ribnica praznoval 20 let

VDC_Ribnica_20_letV petek, 4.12.2009 je v Športnem centru Ribnica potekala slovesnost ob 20 letnici delovanja ribniškega VDC-ja, na kateri so nastopili številni domači kulturni ustvarjalci. Sodelovali so: Glasbena šola Ribnica, pevski zbor OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica, OFS Lončki iz Dolenje vasi, Društvo mažoret in plesalcev Ribnica, varovanci centra, ki so se izkazali v raznih skečih, petju in ročnih spretnostih. Opazili smo tudi nekaj znanih obrazov občinske uprave, ministrstva za zdravje, ministrstva za družino, delo in socialno varstvo.

Varstveno delovni center Ribnica je bil ustanovljen pred dvajsetimi leti. Kot sodoben  center so začeli delovati na pobudo skupine staršev in tamkajšnjega Centra za socialno delo.

Danes VDC, ki je od leta 2007 v okviru centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, nudi 33. varovancem iz občin Ribnica, Kočevje, Velike Lašče in Sodražica poleg zaposlitve tudi številne prostočasne dejavnosti.

Odločen premik pri zagotavljanju boljših razmer za njihovo delo in življenje je bil  narejen pred dvema letoma z odprtjem bivalnih enot. V slednjih je topel dom našlo 21 varovancev. Ta enota je en redkih v Sloveniji, ki vključuje osebe z zmerno, težjo in tudi težko motnjo oseb v duševnem razvoju.

Pred petimi leti so se preselili v nove prostore velikosti 400 kvadratnih metrov, in sicer na rob strnjenega naselja Ribnica. Tam imajo sicer dobre pogoje za delo, vendar želijo si, da bi svoj delovni kotiček približali v okolico lokacije Bivalnih enot. Biti torej čim bližje očem javnosti. V tej smeri gredo prizadevanja tako občine Ribnica kot tudi vodstva zavoda Draga.

Večino varovancev v center vsak delavnik ob sedmih zjutraj pripeljejo s kombijem, nekaj jih pride peš. Zelo spodbujajo te njihove sposobnosti, saj so tudi tako pravzaprav v nenehnem stiku z družbo in okoljem. Dobrih osem ur so skupaj. Ugotavljajo, da čas hitro beži, saj so nenehno zaposleni. Svojo ustvarjalnost venomer potrjujejo skozi različne aktivnosti. Eni zelo radi rišejo, druge zanima kuhanje, vse več se jih zateka k folklori. Večkrat so že pripravili prodajne razstave, tako da je dejavnost dovolj prepoznavna. Še posebej jih pritegnejo izleti in praznovanja ob rojstnih dnevnih ali drugi dogodki.

Zadnja leta v Varstveno delovnem centru razvijajo lastne programe iz lesa in tekstila, prednost pa so dali razvoju tako imenovanega zelenega programa. Ta je pomemben za predvsem tiste osebe , ki imajo motnje v vedenju in težko zdržijo na enem mestu. Za varovance je namreč pomembno poleg bivanja najti tudi primerne oblike zaposlitve.

Vsi varovanci VDC so tudi člani ribniškega društva Sožitje, ki tesno sodeluje z VDC.

Vir: radiokrka.com in radio1.si

Komentiraj