Ribnica

Vaja zaščite in reševanja v skladišču naftnih derivatov v Ortneku

Požarna vaja v Ortneku

Prizor reševanja ponesrečenca

Ortnek – Kot vsako leto so tudi letos v skladišču naftnih derivatov na Ortneku izvedli vajo zaščite in reševanja. Letošnji scenarij nesreče in reševanja je bil naslednji: Občasno je potrebno kontrolirati merilce pretoka goriva. Pri odpiranju stranskega pokrova za iztok goriva iz merilne cisterne so se zaradi iskre vžgali bencinski hlapi, gorivo v lovilni posodi in cisterni.

Požar se zelo hitro razširi po podrastju na bližnji gozd. Udarni val ob vžigu hlapov vrže delavca po tleh, utrpi pa tudi hujše poškodbe zaradi opeklin. Prisotni gasilec in vzdrževalec takoj nudita prvo pomoč ponesrečencu in ga odmakneta na varno mesto. ‘Dispečer’ takoj obvesti regijski center za obveščanje, ta alarmira nujno medicinsko pomoč, okoliška gasilska društva in policijo. Vodja skladišča do prihoda gasilcev prevzame vodenje intervencije. Gasilci skladišča in vsi zaposleni takoj začnejo z gašenjem in reševanjem nastale situacije. Ob sprožitvi alarma se vključi tudi sirena za avtomatsko gašenje in hlajenje, ki pogasi gorečo cisterno in vagonsko črpališče. Reševalec in zdravnik z reševalnim vozilom ponesrečenca odpeljeta v nadaljnjo zdravniško oskrbo. Prispeli gasilci iz sosednjih prostovoljnih gasilskih društev izvedejo prečrpavanje vode iz lovilnega jezu v tehnološko kanalizacijo zaradi vzdrževanja nivoja vode, druga enota je v pripravljenosti za prečrpavanje morebitnega razlitja goriva, ostale enote pa pogasijo gozdni požar in po potrebi organizirajo požarno stražo.

Direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je vajo ocenil kot zelo uspešno, saj so gasilci in reševalno vozilo zelo hitro prispeli na kraj nesreče in situacija je bila hitro pod nadzorom. Sedaj jih čaka še podrobna analiza vaje.

Vajo je Zavod RS za blagovne rezerve izvedel skupaj z gasilci PGD Ribnica, PGD Sveti Gregor, PGD Velike Poljane in štabom za civilno zaščito občine Ribnica.

Po vaji je bil možen tudi kratek voden ogled skladišča.

Vir: radio1.si

Komentiraj