Ribnica

Vaja reševanja v skladišču naftnih derivatov v Ortneku 2013

Vaja reševanja v skladišču naftnih derivatov v Ortneku 2013
Vaja reševanja v skladišču naftnih derivatov v Ortneku 2013

Ortnek – V petek, 27. septembra 2013 je ob 13. uri med pripravo rezervoarja na čiščenje in notranji pregled prišlo do izrednega dogodka. V skladišču so se nahajali zaposleni skladišča, pogodbeni izvajalci del ter varnostna služba.

Vaja reševanja v skladišču naftnih derivatov v Ortneku 2013

Vaja reševanja v skladišču naftnih derivatov v Ortneku 2013

Zaradi opreme, ki ne ustreza delu v eksplozijsko ogroženih conah, je prišlo do razelektritve in posledično do eksplozije hlapov v notranjosti rezervoarja. V rezervoarju sta namreč onesnaženo gorivo in usedline. Udarni val je v zrak vrgel goreči plavajoči pokrov in streho poleg rezervoarja. Vžgala se je podrast, zagorelo pa je tudi v notranjosti rezervoarja. Hkrati je udarni val poškodoval oba delavca, enega težje in drugega lažje.

Gasilca sta odnesla težje poškodovanega ponesrečenca na varno in preko radijske zveze o dogodku obvestila nadzorni objekt. Delavec v nadzornem objektu je sprožil gašenje rezervoarja, ter obvesti ReCO, ki je aktiviral gasilce in nujno medicinsko pomoč. Vodja skladišča, Lojze Ilc je sprožil interni alarm, obvestil zaposlene in vratarja ter jim razdelil naloge, sam pa prevzel vodenje intervencije.

Samodejni sistem gašenja, ki ob eksploziji ni bil poškodovan, je pogasil notranjost rezervoarja, ogenj pa se je po podrastju še vedno širil proti sosednjemu rezervoarju in gozdu.

Do prihoda nujne medicinske pomoči je ranjencema prvo pomoč nudil gasilec, drugi pa je z gasilskim vozilom gasil gorečo podrast in hladil rezervoar.

[oglas tip=”200×200″]V desetih minutah so bili na kraju dogodka že gasilci PGD Velike Poljane, Sveti Gregor in Ribnica, ravno tako so po ponesrečenca prišli reševalci iz ZD Ribnica.

Požar je bil pogašen zelo hitro, kar dokazuje dobra pripravljenost okoliških gasilskih enot, še posebej ribniške, ki je tehnično zelo dobro usposobljena.

Seveda je bila to le vaja, lahko pa do takšnega primera pride kadarkoli, zato Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve, Skladišče naftnih derivatov Ortnek, vsako leto organizira vajo, skladno z načrtom zaščite in reševanja. Dobro pa so usposobljeni tudi v skladišču samem, je povedal direktor Anton Zakrajšek.

Vir: radio1.si

Komentiraj