Ribnica

V Zadnikih prižgali prvo solarno svetilko v občini Ribnica

Solarna svetilka v Zadnikih
Solarna svetilka v Zadnikih
Solarna svetilka v Zadnikih

Solarna svetilka v Zadnikih

Ribnica – V Zadnikih, hribovski vasici krajevne skupnosti Sveti Gregor v ribniški občini, po kateri je še v 25 vaseh raztresenih okoli 450 prebivalcev, so prižgali prvo solarno svetilko v občini.

Svetilko so kot vzorčno namestili sredi majhne podeželske vasice ,na lokaciji, kjer so omenjene možnosti priklopa na omrežje ali je naložba v elektro infrastrukturo prevelika in zamudna. Sprva so v vodstvu krajevne skupnosti načrtovali, da bi namestitev električne razsvetljave zaupali koncesionarju občine Ribnica, a je ta izstavil potraten predračun, ki bi bil za šibko blagajno prevelik zalogaj.

[oglas tip=”200×200″]Cena varčne svetilke, ki jo poganja sončna energija (zanjo ni računov za porabo) in deluje tudi v slabem (ne sončnem vremenu), je znašala nekaj manj kot štiri tisoč evrov. Koncesionar pa je zaračunal skoraj pet tisoč petsto evrov brez DDV ter še znesek za mesečno dejansko porabo energije.

Po odprtju pridobitve so gosti, tudi ribniški župan Jože Levstek in podžupan Vinko Levstek, vetrovni dan preživeli ob obloženih mizah domačih dobrot in žlahtni kapljici omamnih barv pri Petričevih, po domače Valentinovih. Nato jih je Franc Modic, predsednik sveta KS Sveti Gregor, popeljal po razglednih točkah in manj obljudenih krajih krajevne skupnosti, ob meji z občino Velike Lašče. Tod se skrivajo prvinski darovi narave, tudi Stari maln. Le ujeti jih treba.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj