Ribnica

Resnica o prvi solarni svetilki v občini Ribnica

Solarna svetilka v Zadnikih
Solarna svetilka v Zadnikih

Kot je bilo napisano v lanski novembrski izdaji Rešeta, smo v vasi Zadniki  dobili prvo solarno svetilko v občini Ribnica. Po medijsko odmevni otvoritvi in izrečenih besedah o pridobitvi, lahko napišem svoje in izkušnje krajanov o delovanju solarne svetilke v naši vasi Zadniki.

Po začetnem navdušenju in hvaležnosti krajevni skupnosti, da se je odločila namestiti sodobno solarno svetilko v našo vas, je to navdušenje hitro ponehalo, kajti kmalu po namestitvi svetilke ta več noči zapored zjutraj ni svetila. Po zagotovilih predsednika KS g. Modica, da luč sveti od 9-10ur na noč v času slabega vremena, kar je tudi poudaril v več lokalnih medijih, temu ni tako.

Solarna svetilka v Zadnikih

Solarna svetilka v Zadnikih

Že pred otvoritvijo smo nastalo situacija posredovali izvajalcu, ki je obljubil, da bo prišel zadevo preverit. Na dan otvoritve smo težave povedali tudi predsedniku KS g. Modicu. Izvajalec je prišel preverit svetilko in akumulatorje, ki so bili v ustreznem stanju. Pri tem pregledu je ugotovil, da je temelj za svetilko slabo izdelan in je svetilka nestabilna, kar se je tudi reklamiralo vendar je situacija spet enaka. Večje težave so se začele v drugi polovici novembra, saj svetilka ni svetila več kot nekaj ur na noč več dni zapored. Po ustnem dogovoru z g. Modicem smo se dogovorili, da v mesecu decembru zapisujemo čas delovanja svetilke in vremensko stanje podnevi in zadevo poskušamo rešiti po novem letu. Rezultate sem vestno zapisoval v tabelo, ki naj bi jo posredoval g. Modicu takoj po novem letu.Dne 3.1.2013 smo poklicali g. Modica mu povedali situacijo, le ta je odvrnil, da se slišimo po 20.1.2013. Tako, da smo ga spet klicali 21.1.2013 in mu lepo še enkrat obrazložili situacijo, da nam svetilka ne sveti, tako kot je bilo obljubljeno in napisano v več lokalnih medijih. Sam g. predsednik  KS je poklical izvajalca in skupen njihov odgovor je bil, da se zadevo ne da rešiti.

Dobil sem občutek, da zadeva za g. Modica ni pomembna in sem mu zadevo še enkrat na lep način objasnil preko elektronske pošte s posredovano tabelo o delovanju v mesecu decembru. Odgovoril mi je, da se je o delovanju svetilke veliko dogovarjal podžupan in niti malo se ni zavzel za rešitev problema. Po poslanem drugem elektronskem sporočilu se je g. Modic zelo burno in neprimerno odzval. Izgovor, da ni denarja je nesmiseln, saj se je v preteklosti pod njegovim predsedovanjem porabljal tudi neracionalno. Namesto, da bi on sam posredoval problem podžupanu, sem ga moral obvestiti sam.

Podžupan g. Levstek je posredoval naše kritike izvajalcu solarne luči le ta pa je nas krajane označil za ljudi s preveč časa, da zapisujemo čas delovanja svetilke in s podcenjevanjem, da ne razumemo principa delovanja solarne svetilke. Res je, da v naši vasi nimamo strokovnjaka s področja energije, vendar nam je znano, da solarna svetilka za svoje delovanje potrebuje sonce oz. njegovo energijo in te v jesensko-zimskem obdobju nimamo dovolj. Projekt postavitve solarne svetilke, je bil zastavljen nestrokovno in le na podlagi financ. Kar se g. Modic ne strinja vendar je dejstvo, da ko sem ga pozval, kateri strokovnjak s področja energije mu je svetoval za postavitev solarne svetilke mi le tega ni posredoval.

Pozval sem tudi izvajalca, da mi posreduje seznam sončnih dni in temperatur v naši vasi na podlagi katerih so se odločili, da je solarna svetilka primerna za naše razmere. Tudi teh podatkov mi niso posredovali zato sklepam da jih nimajo.  V mesecu decembru, januarju in februarju je svetilka svetila od 1,5 ure do 6 ur na noč razen v treh primerih ko je svetila celo noč.

Mislim, da si kot enakopravni občani občine Ribnice, take svetilke ne zaslužimo, saj plačujemo enake prispevke kot občani, kateri imajo že več let javno razsvetljavo in jim ta sveti cele noči. Šele po posredovanju podžupana g. Levstka nam je bilo obljubljeno, da se bo montiral dodaten panel in povečalo število akumulatorjev, ko bodo vremenske razmere to dopuščale. Nihče ni zagotovil, da bo po posodobitvi svetilke, le ta delovala po standardih, ki veljajo za občino torej čez celo leto, cele noči. Za rezultate bo treba počakati do decembra, saj je pred nami obdobje sončnih dni. Po zagotovilu izvajalca svetilka sveti v okviru svojih zmožnosti, tako da pričakujem v spomladansko-poletnem obdobju, da bo verjetno svetila celo noč, kar pomeni da s svetilko ni nič narobe.

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Krivdo za slabo voljo pripisujem investitorju torej krajevni skupnosti Sveti Gregor in njenemu predsedniku g. Modicu, ki si v vsem tem obdobju ni vzel toliko časa, da bi prišel osebno na pogovor s predlogi o možnih rešitvah. S tako svetilko kot jo imamo sedaj smo krajani le v posmeh drugim krajanom krajevne skupnosti, ki so zaradi slabe svetilnosti svetilko poimenovali v »kresnikova rit«. Svetilka, ki sveti le nekaj ur na noč nam ni v ponos temveč le v napoto saj od nje nimamo nikakršne koristi. Upam, da se bo zadeva uredila in bomo deležni takšnega delovanja svetilke kot jo imajo ostali občani v občini Ribnica.

Petrič Peter, Zadniki

5 komentarjev

  • če bi sam kdaj kaj naredil za skupno dobro tega nebi pisal. Že imaš preveč časa za bedarije.

  • Menim da ostalim krajanom niste prav nič v posmeh če pa tako razmišljaš je pa dovolj žalostno. Zato Ne posplošuj iz nekaj oseb na vse krajane !
    Se pa tudi popolnoma strinjam s pepitom.

  • Bi se strinjal z ogorčenjem g.Petra. Če nekaj ne deluje se mora to popraviti ne pa da se nekateri obnašajo kot, da so poveljniki vsi ostali pa morajo biti ubogljivi vojščaki. Vsak ima pravico izraziti svojo voljo in mnenje. Nekdo je postavil to luč in mogoče še kaj zaslužil, vprašanje pa je, koliko je ta sistem preverjen. Koliko teh luči od tega dobavitelja pa še stoji v Sloveniji?

Komentiraj